skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim musisz ugotować suszoną kapustę morską. Aby to zrobić, wyjmij go z opakowania, opłucz i włóż do dużej miski lub rondla. Oddzielnie podgrzej czystą wodę do ciepłego stanu (nie gotuj) i zalej nią suszoną kapustę morską. W tej formie kapusta powinna stać przez 10-15 minut. W tym czasie puchnie i zwiększa objętość. Następnie kapustę należy umyć dodatkowo wodą, ponieważ może zawierać ziarna piasku morskiego. Następnie nadmiar wody spuścić przez sito.
2. Osobno zagotuj czystą wodę pitną w rondlu i wrzuć już umytą kapustę morską do wrzącej wody. Gotuj przez minutę, a następnie zdejmij patelnię z ognia i opłucz kapustę zimną wodą. Odłóż na sito lub durszlak.
3. Obierz marchewki, opłucz, osusz i pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na specjalnej tarce do marchwi w stylu koreańskim.
4. Opłucz świeże liście kolendry, osusz i drobno posiekaj.
5. W misce sałatkowej połącz gotowaną kapustę morską, posiekaną marchewkę i kolendrę. Dobrze wymieszaj.
6. Przygotuj sos sałatkowy osobno. Aby to zrobić, wlej schłodzony bulion (dowolny, ugotowany z wieloma przyprawami) do osobnego pojemnika. Dodaj olej sezamowy, tahini i olej roślinny (taki jak oliwa z oliwek) z papryczką chili. Dobrze ubij wszystkie składniki ręczną trzepaczką, aby połączyć wszystkie składniki.
7. Dopraw sałatkę specjalnie przygotowanym dressingiem. Sól do smaku i ponownie dobrze wymieszaj.
8. Nasiona sezamu usmażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką bez dodatku oleju. A następnie posyp gotową sałatkę z wodorostów smażonymi sezamami na wierzchu.
podawaj taką sałatkę z suszonej kapusty morskiej na zimno jako dodatek do każdego dania głównego.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Tahini - 595 kcal/100g
- Kapusta morska suszona - 476 kcal/100g