Sałatka z suszonej kapusty morskiej

Spróbuj zrobić tę pyszną sałatkę morską! Sałatka z suszonej kapusty morskiej DIY może być równie smaczna jak w kawiarni lub restauracji. Aby go przygotować, potrzebujesz opakowania samej kapusty, które można kupić w wyspecjalizowanych działach supermarketu. A przyprawy, które można tam znaleźć, sprawią, że to danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej egzotyczne.
AselekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 50 % 4 g
węglowodany 25 % 2 g
53 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Przede wszystkim musisz ugotować suszoną kapustę morską. Aby to zrobić, wyjmij go z opakowania, opłucz i włóż do dużej miski lub rondla. Oddzielnie podgrzej czystą wodę do ciepłego stanu (nie gotuj) i zalej nią suszoną kapustę morską. W tej formie kapusta powinna stać przez 10-15 minut. W tym czasie puchnie i zwiększa objętość. Następnie kapustę należy umyć dodatkowo wodą, ponieważ może zawierać ziarna piasku morskiego. Następnie nadmiar wody spuścić przez sito.

2. Osobno zagotuj czystą wodę pitną w rondlu i wrzuć już umytą kapustę morską do wrzącej wody. Gotuj przez minutę, a następnie zdejmij patelnię z ognia i opłucz kapustę zimną wodą. Odłóż na sito lub durszlak.

3. Obierz marchewki, opłucz, osusz i pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na specjalnej tarce do marchwi w stylu koreańskim.

4. Opłucz świeże liście kolendry, osusz i drobno posiekaj.

5. W misce sałatkowej połącz gotowaną kapustę morską, posiekaną marchewkę i kolendrę. Dobrze wymieszaj.

6. Przygotuj sos sałatkowy osobno. Aby to zrobić, wlej schłodzony bulion (dowolny, ugotowany z wieloma przyprawami) do osobnego pojemnika. Dodaj olej sezamowy, tahini i olej roślinny (taki jak oliwa z oliwek) z papryczką chili. Dobrze ubij wszystkie składniki ręczną trzepaczką, aby połączyć wszystkie składniki.

7. Dopraw sałatkę specjalnie przygotowanym dressingiem. Sól do smaku i ponownie dobrze wymieszaj.

8. Nasiona sezamu usmażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką bez dodatku oleju. A następnie posyp gotową sałatkę z wodorostów smażonymi sezamami na wierzchu.

podawaj taką sałatkę z suszonej kapusty morskiej na zimno jako dodatek do każdego dania głównego.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Tahini - 595   kcal/100g
  • Kapusta morska suszona - 476   kcal/100g

Podobne przepisy