skład / składniki
metoda gotowania
ryby należy obrać i wypatroszyć wszystkie wnętrzności. Następnie usuń skrzela z głowy liny-nadają gotowemu daniu nieprzyjemny specyficzny smak. Następnie dokładnie spłucz oczyszczoną tuszę pod bieżącą zimną wodą i wytrzyj do sucha papierowymi serwetkami. Pokrój linę na kawałki, aby wygodniej było umieścić ją w garnku podczas gotowania.
następnie musisz przygotować wszystkie warzywa niezbędne do zupy rybnej. Aby to zrobić, obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę i opłucz pod kranem, a następnie osusz na ręcznikach papierowych. Pokrój ziemniaki na dowolne kawałki średniej wielkości, pokrój cebulę w półpierścienie i pokrój marchewki w plasterki. Przy grubym cięciu danie będzie wyglądać jaśniej i bardziej apetycznie.
ryż (możesz wziąć dowolny rodzaj, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych) zalać wodą. Następnie spuść wodę i dobrze spłucz płatki.
po przygotowaniu wszystkich niezbędnych produktów możesz przystąpić do bezpośredniego gotowania zupy. Wlej czystą wodę pitną do dużego rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj. Następnie wlej grubo posiekane ziemniaki i gotuj na małym ogniu po ponownym ugotowaniu przez około 10 minut. Następnie dodaj umyty ryż i gotuj wszystko razem przez około 7-8 minut. Dodaj cebulę i marchewkę. Wymieszaj zupę i sól według własnych upodobań. Wrzuć przyprawy do garnka - ziele angielskie i czarne ziarna pieprzu.
gdy ziemniaki są już prawie gotowe, włóż kawałki lin do zupy. Dodaj liść laurowy. Kontynuuj gotowanie zupy, aż warzywa i ryby będą całkowicie gotowe.
pietruszkę opłucz, osusz i drobno posiekaj. Dodaj warzywa na kilka minut przed gotowaniem zupy, przykryj garnek pokrywką.
po przygotowaniu ucha pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 20 minut. Następnie można go wlać do talerzy i podać. W razie potrzeby możesz ozdobić dodatkowo świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g