ucho z lin

pyszna i bogata zupa rybna-szybka i łatwa! Ucho lin jest prostym, ale jednocześnie łatwym i super zdrowym pierwszym daniem dla całej rodziny. Zawartość kalorii w uchu z tej małej ryby rzecznej jest bardzo mała, więc tę zupę można przygotować bez szkody dla swojej sylwetki. Ucho okazuje się smaczne, bogate i bardzo apetyczne!
swetulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
24 kcal
IG: 80 / 20 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

ryby należy obrać i wypatroszyć wszystkie wnętrzności. Następnie usuń skrzela z głowy liny-nadają gotowemu daniu nieprzyjemny specyficzny smak. Następnie dokładnie spłucz oczyszczoną tuszę pod bieżącą zimną wodą i wytrzyj do sucha papierowymi serwetkami. Pokrój linę na kawałki, aby wygodniej było umieścić ją w garnku podczas gotowania.

następnie musisz przygotować wszystkie warzywa niezbędne do zupy rybnej. Aby to zrobić, obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę i opłucz pod kranem, a następnie osusz na ręcznikach papierowych. Pokrój ziemniaki na dowolne kawałki średniej wielkości, pokrój cebulę w półpierścienie i pokrój marchewki w plasterki. Przy grubym cięciu danie będzie wyglądać jaśniej i bardziej apetycznie.

ryż (możesz wziąć dowolny rodzaj, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych) zalać wodą. Następnie spuść wodę i dobrze spłucz płatki.

po przygotowaniu wszystkich niezbędnych produktów możesz przystąpić do bezpośredniego gotowania zupy. Wlej czystą wodę pitną do dużego rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj. Następnie wlej grubo posiekane ziemniaki i gotuj na małym ogniu po ponownym ugotowaniu przez około 10 minut. Następnie dodaj umyty ryż i gotuj wszystko razem przez około 7-8 minut. Dodaj cebulę i marchewkę. Wymieszaj zupę i sól według własnych upodobań. Wrzuć przyprawy do garnka - ziele angielskie i czarne ziarna pieprzu.

gdy ziemniaki są już prawie gotowe, włóż kawałki lin do zupy. Dodaj liść laurowy. Kontynuuj gotowanie zupy, aż warzywa i ryby będą całkowicie gotowe.

pietruszkę opłucz, osusz i drobno posiekaj. Dodaj warzywa na kilka minut przed gotowaniem zupy, przykryj garnek pokrywką.

po przygotowaniu ucha pozwól mu parzyć pod pokrywką przez 20 minut. Następnie można go wlać do talerzy i podać. W razie potrzeby możesz ozdobić dodatkowo świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy