dżem z kwiatów akacji białej z cytryną (miód akacjowy)

pyszny i zdrowy sztuczny miód akacjowy. "Biały Acacia grona pachnące" jest śpiewana w piosence. Rzeczywiście, białe kwiaty akacji pachnące i delikatne mają nieporównywalny aromat. Te kwiaty są bardzo zdrowe, gdy są suche, parzone w herbacie, ale kwiaty akacji mogą również wytwarzać aromatyczny dżem (miód akacjowy). Dziś chcę zaoferować Ci przepis na dżem akacjowy z cytryną.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 40 g
161 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Trochę i pożytecznie. Korzystne właściwości dżemu z kwiatów akacji białej polegają na tym, że ma wyraźne właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, korzystnie wpływa na drogi oddechowe, łagodzi objawy przeziębienia, kaszlu lub bólu gardła. Dżem ma również pozytywny wpływ na ogólne samopoczucie człowieka-uspokaja układ nerwowy, wzmacnia mechanizmy obronne organizmu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Substancje czynne zawarte w kwiatach akacji działają odmładzająco na skórę, wzmacniają ją i wzmacniają napięcie.Aby zrobić dżem z kwiatów akacji białej, musisz zebrać kiście akacji w miejscach z dala od miasta (jeśli to możliwe). Pokrój całe grona, lekko spłucz je wodą i wysusz na słońcu. Odrywamy kwiaty do osobnego pojemnika, aby zrobić dżem, potrzebujesz 1 kg białych kwiatów akacji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dżem należy gotować tylko z białych kwiatów akacji, ponieważ inne odmiany, takie jak fioletowa akacja, są gorzkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść kwiaty akacji na patelni. Cytryny parzymy wrzącą wodą, myjemy i kroimy w kostkę wraz ze skórą, usuwając tylko Kości. Kwiaty i cytryny zalewamy wodą, kładziemy na kuchence, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Przykryj patelnię pokrywką i nalegaj na bulion przez 1 dzień. Po dniu przefiltruj bulion z kwiatów i cytryny przez potrójną warstwę gazy, dobrze wyciśnij, umieść patelnię na kuchence i stopniowo dodawaj cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj dżem na małym ogniu, usuwając pianę łyżką cedzakową. Jeśli chcesz uzyskać syrop, który można dodać do herbaty i namoczyć w nim ciasta, gotuj przez 20-30 minut, jeśli chcesz uzyskać grubszy dżem, gotuj przez 45-60 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gotowy gorący dżem do czystych, wysterylizowanych słoików, zwiń i zawiń, aż całkowicie ostygnie. Wydajność - 2 litry miodu akacjowego. Możesz przechowywać dżem w mieszkaniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dżem z kwiatów akacji białej z cytryną (miód akacjowy) jest gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki róż - 0   kcal/100g

Podobne przepisy