skład / składniki
metoda gotowania
ponieważ do tego dania używa się mrożonych Małży, pierwszym krokiem jest wyjęcie ich z zamrażarki i przeniesienie do komory lodówki. W ten sposób małże będą się powoli rozmrażać i nie stracą smaku. Możesz zostawić je w lodówce na noc (lub odwrotnie - na dzień, jeśli planujesz gotować małże na obiad).
a teraz przejdź bezpośrednio do gotowania. Małże myjemy pod zimną wodą, zostawiamy w durszlaku, aby nadmiar wilgoci był szklany. Obierz cebulę i czosnek z łuski. Cebulę drobno pokroić w kostkę, a czosnek posiekać-również nożem, drobno posiekać czosnek.
umieść patelnię na średnim ogniu, rozłóż na niej masło i poczekaj, aż się rozpuści, a patelnia się nagrzeje. Dodaj posiekany czosnek i cebulę do oleju, smaż przez 2-3 minuty, mieszając, aż warzywa zmiękną.
następnie dodaj gałązki tymianku i liść laurowy na patelnię, które najpierw należy umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Wlej białe wytrawne wino, wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj ciepło do maksimum.
teraz rozłóż rozmrożone małże, ponownie wymieszaj wszystko, a następnie przykryj pokrywką i gotuj wszystko razem przez 5-6 minut. Podczas gdy małże są gotowane, suszymy i drobno siekamy natkę pietruszki.
gdy minie określony czas, zdejmij pokrywkę, wyjmij gałązki tymianku i liść laurowy z patelni. Wlej śmietanę na patelnię, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dodaj sól, czarny mielony pieprz (najlepiej świeży mielony), wszystko wymieszaj, koniecznie spróbuj i, jeśli to konieczne, dostosuj ilość soli.
gotowe! Małże podawaj na porcjowanych talerzach. Możesz ozdobić gotowe danie świeżymi ziołami. Równie dobrze będzie podawać małże wraz z chrupiącym świeżym białym chlebem. Do małży można również podawać plasterki cytryny i świeże warzywa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mrożone małże - 82 kcal/100g