małże mrożone w sosie śmietanowym

nie tylko zupa, ale prawdziwe kulinarne arcydzieło! Nawet początkujący kucharz może ugotować mrożone małże w kremowym sosie - nie jest to trudne. Najważniejsze jest, aby postępować zgodnie z instrukcjami podanymi w tym przepisie. Z tym wszystkim danie okazuje się restauracyjne, wykwintne, imponujące. Jeśli spodziewają się Gości, będzie to świetna opcja na kolację. W ten sposób ugotowane małże dobrze komponują się z białym winem.
Alexa-Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 21 % 4 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ponieważ do tego dania używa się mrożonych Małży, pierwszym krokiem jest wyjęcie ich z zamrażarki i przeniesienie do komory lodówki. W ten sposób małże będą się powoli rozmrażać i nie stracą smaku. Możesz zostawić je w lodówce na noc (lub odwrotnie - na dzień, jeśli planujesz gotować małże na obiad).

a teraz przejdź bezpośrednio do gotowania. Małże myjemy pod zimną wodą, zostawiamy w durszlaku, aby nadmiar wilgoci był szklany. Obierz cebulę i czosnek z łuski. Cebulę drobno pokroić w kostkę, a czosnek posiekać-również nożem, drobno posiekać czosnek.

umieść patelnię na średnim ogniu, rozłóż na niej masło i poczekaj, aż się rozpuści, a patelnia się nagrzeje. Dodaj posiekany czosnek i cebulę do oleju, smaż przez 2-3 minuty, mieszając, aż warzywa zmiękną.

następnie dodaj gałązki tymianku i liść laurowy na patelnię, które najpierw należy umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Wlej białe wytrawne wino, wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj ciepło do maksimum.

teraz rozłóż rozmrożone małże, ponownie wymieszaj wszystko, a następnie przykryj pokrywką i gotuj wszystko razem przez 5-6 minut. Podczas gdy małże są gotowane, suszymy i drobno siekamy natkę pietruszki.

gdy minie określony czas, zdejmij pokrywkę, wyjmij gałązki tymianku i liść laurowy z patelni. Wlej śmietanę na patelnię, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dodaj sól, czarny mielony pieprz (najlepiej świeży mielony), wszystko wymieszaj, koniecznie spróbuj i, jeśli to konieczne, dostosuj ilość soli.

gotowe! Małże podawaj na porcjowanych talerzach. Możesz ozdobić gotowe danie świeżymi ziołami. Równie dobrze będzie podawać małże wraz z chrupiącym świeżym białym chlebem. Do małży można również podawać plasterki cytryny i świeże warzywa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mrożone małże - 82   kcal/100g

Podobne przepisy