skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy klasyczną letnią okroshkę o specjalnym smaku i przygotowujemy niezbędne do tego produkty, gotujemy trzy jaja kurze na twardo, dwieście gramów ziemniaków.
Krok 2:
Drobno posiekaj dwieście gramów świeżych ogórków i włóż do odpowiedniego dużego pojemnika.
Krok 3:
Drobno posiekaj dwieście gramów rzodkiewki i dodaj do pojemnika do ogórków.
Krok 4:
Drobno posiekaj gotowane ziemniaki i włóż do wspólnego pojemnika.
Krok 5:
Pokrój dwieście gramów szynki i dodaj do pojemnika do warzyw.
Krok 6:
Drobno posiekaj dwieście gramów zielonej cebuli, koperku, pietruszki i dodaj do ogólnego pojemnika.
Krok 7:
Na grubej tarce wcieramy jajka na twardo i dodajemy do pojemnika do szynki z warzywami.
Krok 8:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w dużym pojemniku.
Krok 9:
Rozdrobnione warzywa z szynką układamy porcjami na talerzach i dodajemy musztardę, śmietanę, sól do smaku i wlewamy domowy kwas chlebowy do jednego z talerzy.
Krok 10:
Na drugim talerzu oprócz musztardy, śmietany i soli dodaj do smaku kefir rozcieńczony wodą mineralną.
Krok 11:
Radzimy ugotować pyszną letnią okroshkę według naszego przepisu, z kwasem chlebowym lub kefirem, według własnego gustu!
och, ta okroshka to popularne danie kuchni rosyjskiej, którego nazwa pochodzi od słowa"kruszyć". Przygotowujemy najsmaczniejszą letnią okroshkę według klasycznej receptury, która z jednym dodatkiem sprawia, że nasza okroshka jest pikantna i ma niepowtarzalny smak!
radzimy wybrać nasz przepis z kwasem chlebowym lub kefirem! I życzymy smacznego! Sekretny składnik zobacz wideo! Och, ta pyszna okroshka, istnieje wiele opcji przygotowania jej w domu, zarówno na kwasie, kefirze, jak i na ayranie, na wodzie mineralnej, z wieloma różnymi dodatkami i przyprawami. Przepis na okroshki można opisać po prostu: drobno posiekane świeże warzywa, które w dawnych czasach zalewano ogórkiem lub solanką z kapusty. Dziś używa się do tego kwaśnego mleka, kefiru, jogurtu, wody mineralnej, a nawet piwa. Protoplastą okroshki było stare rosyjskie danie-rzodkiewka z kwasem i z czasem do przepisu zaczęto dodawać różne składniki. Musimy podziękować burlakom, którzy szli brzegiem Wołgi, ponieważ to oni wymyślili przepis na zimną zupę o nazwie zbliżonej do współczesnej — "okroshka".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g