Klasyczna okroshka syberyjska z szynką

Szybka w przygotowaniu zimna zupa! Jeden dodatek i nie rozpoznajesz okroshki! Świetny przepis na obfite i smaczne danie, które jest zawsze pożądane i stało się niezbędne w letnie upały!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 31 % 5 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy klasyczną letnią okroshkę o specjalnym smaku i przygotowujemy niezbędne do tego produkty, gotujemy trzy jaja kurze na twardo, dwieście gramów ziemniaków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj dwieście gramów świeżych ogórków i włóż do odpowiedniego dużego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj dwieście gramów rzodkiewki i dodaj do pojemnika do ogórków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj gotowane ziemniaki i włóż do wspólnego pojemnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój dwieście gramów szynki i dodaj do pojemnika do warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj dwieście gramów zielonej cebuli, koperku, pietruszki i dodaj do ogólnego pojemnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na grubej tarce wcieramy jajka na twardo i dodajemy do pojemnika do szynki z warzywami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w dużym pojemniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozdrobnione warzywa z szynką układamy porcjami na talerzach i dodajemy musztardę, śmietanę, sól do smaku i wlewamy domowy kwas chlebowy do jednego z talerzy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na drugim talerzu oprócz musztardy, śmietany i soli dodaj do smaku kefir rozcieńczony wodą mineralną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Radzimy ugotować pyszną letnią okroshkę według naszego przepisu, z kwasem chlebowym lub kefirem, według własnego gustu!

och, ta okroshka to popularne danie kuchni rosyjskiej, którego nazwa pochodzi od słowa"kruszyć". Przygotowujemy najsmaczniejszą letnią okroshkę według klasycznej receptury, która z jednym dodatkiem sprawia, że nasza okroshka jest pikantna i ma niepowtarzalny smak!
radzimy wybrać nasz przepis z kwasem chlebowym lub kefirem! I życzymy smacznego! Sekretny składnik zobacz wideo! Och, ta pyszna okroshka, istnieje wiele opcji przygotowania jej w domu, zarówno na kwasie, kefirze, jak i na ayranie, na wodzie mineralnej, z wieloma różnymi dodatkami i przyprawami. Przepis na okroshki można opisać po prostu: drobno posiekane świeże warzywa, które w dawnych czasach zalewano ogórkiem lub solanką z kapusty. Dziś używa się do tego kwaśnego mleka, kefiru, jogurtu, wody mineralnej, a nawet piwa. Protoplastą okroshki było stare rosyjskie danie-rzodkiewka z kwasem i z czasem do przepisu zaczęto dodawać różne składniki. Musimy podziękować burlakom, którzy szli brzegiem Wołgi, ponieważ to oni wymyślili przepis na zimną zupę o nazwie zbliżonej do współczesnej — "okroshka".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy