dżem z mniszka lekarskiego (miód z mniszka lekarskiego)

Łatwy w przygotowaniu eliksir zdrowia z mniszka lekarskiego. Smaczny i zdrowy dżem z prostych kwiatów rosnących wszędzie jest uwielbiany przez dorosłych i dzieci.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 27 g
115 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Trochę o Mniszkach. Wielu niezasłużenie uważa mniszki lekarskie za chwasty, chociaż ich skład mineralny jest bardzo bogaty. Te piękne złote kwiaty zawierają fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i mangan, a także zawierają niewielkie ilości jodu, selenu, miedzi i innych pierwiastków śladowych. Zawierają sporo witamin z grupy B, kwasu askorbinowego i beta-karotenu. Dlatego posiadanie słoika tego dżemu jest bardzo przydatne dla każdej rodziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić dżem. Mlecze nadają się do dżemu podczas kwitnienia. Wytnij 400 główek kwiatów mniszka lekarskiego, odetnij tylko żółte płatki, ponieważ działki i pojemnik nadadzą dżemowi gorycz mlecznego soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wysyłamy żółte płatki do emaliowanej lub nierdzewnej patelni, nie spłukujemy, ponieważ zmyjesz cały nektar i pyłek, a dżem nie będzie miał właściwości leczniczych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij płatki wodą, zagotuj i gotuj przez 10 minut. Dodaj kwas cytrynowy do wrzącego wywaru i gotuj na małym ogniu przez kolejne 25 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij patelnię z ognia i odcedź bulion, wyrzuć zużyte płatki. Dodaj cukier do bulionu, wymieszaj i ponownie podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 40-50 minut. Im dłużej będziesz gotować, tym grubszy będzie dżem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej dżem do szklanych słoików i zwiń. Jest doskonale przechowywany pod plastikowymi pokrywkami w piwnicy lub lodówce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dżem z mniszka lekarskiego tonizuje, stymuluje układ nerwowy, poprawia procesy metaboliczne, oczyszcza organizm z toksyn, zatrzymuje procesy zapalne, pomaga w leczeniu chorób wątroby, zmniejsza kwasowość żołądka i ma wiele innych korzystnych właściwości. Lekarze zalecają codzienne spożywanie nie więcej niż 3 łyżek smakołyków. Lepiej dodać ten pachnący lek do herbaty. Smacznego!

w środku wiosny nasza ziemia jest pokryta żółtym dywanem i pięknymi, puszystymi mleczami. Te wszędzie rosnące kwiaty są niezwykle przydatne. Dzięki jednemu znanemu pisarzowi wszyscy wiedzą o winie z mniszka lekarskiego, ale dżem z mniszka lekarskiego jest niesprawiedliwie zapomniany. Dziś chcę podzielić się przepisem na przygotowanie pysznego i zdrowego naturalnego dżemu z mniszka lekarskiego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mniszek lekarski - 45   kcal/100g

Podobne przepisy