skład / składniki
metoda gotowania
aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne produkty do konsoli.
dokładnie opłucz mięso pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
warzywa i korzenie (szalotka, marchew i korzeń selera) obierz, opłucz i pokrój na pół. Na suchej patelni (żeliwnej lub nieprzywierającej) ułóż warzywa ściętą stroną do dołu i smaż je na dużym ogniu, aż będą brązowe.
w dużym garnku włóż wołowinę i wstępnie usmażone warzywa, zalej je czystą wodą i umieść na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj wodę, a następnie usuń pianę z bulionu, sól, zmniejsz ogień do minimum i gotuj bulion wołowy przez 2-3 godziny (w zależności od stanu mięsa).
podczas gotowania bulionu upiecz profiteroles.
aby to zrobić, musisz włączyć piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza.
W misce oddzielnie przesiać wymaganą ilość mąki pszennej.
wlej wodę do małego rondla lub rondla, włóż kawałek masła i dodaj trochę soli. Doprowadzić wszystko do wrzenia i przy ciągłym mieszaniu łyżką lub drewnianą szpatułką włożyć do rondla przesianą mąkę. W ten sposób ugotuj ciasto, wymieszaj wszystko, aby nie było grudek.
następnie lekko ostudzić ciasto parzone i za pomocą miksera i specjalnej dyszy do wyrabiania ciasta ubić mieszaninę, stopniowo dodając do niej jaja kurze i żółtka.
połóż pergamin na blasze do pieczenia piekarnika i łyżką uprzednio zwilżoną zimną wodą połóż paski lub kulki ciasta parzonego na arkuszu.
Piec profiteroles w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Nie otwieraj piekarnika, aby nie spadły.
ponownie wróć do gotowania consomme.
gotowy bulion wołowy przecedzić przez sito i ponownie włożyć do garnka.
w misce ubij białka, dodaj do nich mieloną wołowinę i wymieszaj. Wprowadź tę mieszaninę do bulionu, zagotuj całą zawartość garnka. Następnie ostrożnie usuń warstwę białek i mięsa mielonego z powierzchni bulionu.
zawiąż wszystkie przyprawy (liść laurowy, tymianek, pietruszka, seler) ciasnymi nitkami lub umieść w specjalnej torbie). Zanurz powstały bukiet w rondlu z bulionem i gotuj przez około 5 minut. Następnie ponownie przepuść bulion przez drobne sito lub gazę.
wlej gorącą wołowinę do talerzy i podawaj razem z profiteroles.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Chuda wołowina - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g