Konsom z profiteroles

wypróbuj ten przepis i mile zaskocz swoich bliskich! Consomme z profiteroles to bardzo smaczne i całkowicie niebanalne danie kuchni francuskiej, które obejmuje bogaty i szalenie pożywny bulion wołowy, obrany do przezroczystej konsystencji oraz delikatne chrupiące profiteroles z ciasta parzonego, które wydają się rozpływać w ustach.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 18 % 2 g
61 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne produkty do konsoli.

dokładnie opłucz mięso pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
warzywa i korzenie (szalotka, marchew i korzeń selera) obierz, opłucz i pokrój na pół. Na suchej patelni (żeliwnej lub nieprzywierającej) ułóż warzywa ściętą stroną do dołu i smaż je na dużym ogniu, aż będą brązowe.
w dużym garnku włóż wołowinę i wstępnie usmażone warzywa, zalej je czystą wodą i umieść na kuchence. Na średnim ogniu zagotuj wodę, a następnie usuń pianę z bulionu, sól, zmniejsz ogień do minimum i gotuj bulion wołowy przez 2-3 godziny (w zależności od stanu mięsa).

podczas gotowania bulionu upiecz profiteroles.

aby to zrobić, musisz włączyć piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza.
W misce oddzielnie przesiać wymaganą ilość mąki pszennej.
wlej wodę do małego rondla lub rondla, włóż kawałek masła i dodaj trochę soli. Doprowadzić wszystko do wrzenia i przy ciągłym mieszaniu łyżką lub drewnianą szpatułką włożyć do rondla przesianą mąkę. W ten sposób ugotuj ciasto, wymieszaj wszystko, aby nie było grudek.
następnie lekko ostudzić ciasto parzone i za pomocą miksera i specjalnej dyszy do wyrabiania ciasta ubić mieszaninę, stopniowo dodając do niej jaja kurze i żółtka.
połóż pergamin na blasze do pieczenia piekarnika i łyżką uprzednio zwilżoną zimną wodą połóż paski lub kulki ciasta parzonego na arkuszu.
Piec profiteroles w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Nie otwieraj piekarnika, aby nie spadły.

ponownie wróć do gotowania consomme.

gotowy bulion wołowy przecedzić przez sito i ponownie włożyć do garnka.
w misce ubij białka, dodaj do nich mieloną wołowinę i wymieszaj. Wprowadź tę mieszaninę do bulionu, zagotuj całą zawartość garnka. Następnie ostrożnie usuń warstwę białek i mięsa mielonego z powierzchni bulionu.
zawiąż wszystkie przyprawy (liść laurowy, tymianek, pietruszka, seler) ciasnymi nitkami lub umieść w specjalnej torbie). Zanurz powstały bukiet w rondlu z bulionem i gotuj przez około 5 minut. Następnie ponownie przepuść bulion przez drobne sito lub gazę.

wlej gorącą wołowinę do talerzy i podawaj razem z profiteroles.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Chuda wołowina - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy