pisanki z aplikacją

malujemy jajka na Wielkanoc z wzorami w ciekawy sposób! Ta metoda barwienia, moim zdaniem, jest jedną z najprostszych, a jajka są niezwykle piękne z wzorami i malowaniem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 5 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
33 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dobrze umyj i ugotuj fajne jaja kurze. Robimy 9% octu i do 70% esencji octu dodajemy wodę w stosunku 1 części octu do 7 części wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cztery rodzaje wielkanocnego barwnika do jajek do kubków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 100 ml do każdej filiżanki. gorącej wody, a także do każdej dodaj jedną łyżkę przygotowanego 9% octu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Losowo wycinamy różne paski, figurki z taśmy izolacyjnej i przyklejamy je do gotowanych jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz jajka, po pięć minut, w ugotowanym i schłodzonym barwniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż pomalowane jajka na serwetce, a następnie usuń z nich taśmę izolacyjną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pocieramy każde z jaj wacikiem nasączonym olejem roślinnym do połysku i rozprowadzamy na talerzu.

w przeddzień Świętej Wielkanocy wielu rozpoczyna przygotowania do świątecznego stołu: pieczą ciasta wielkanocne, robią twarożek wielkanocny i malują jajka. Od dzieciństwa jesteśmy przyzwyczajeni do oglądania wielokolorowych jajek na stole-niebieskich, żółtych, czerwonych, marmurowych, z rysunkami, wzorami i malowaniem. Jedzenie ich jest zawsze smaczne i przyjemne, nawet jeśli w inne dni ten produkt nie był szczególnie zainteresowany. W chrześcijaństwie tradycja ta jest świętym symbolem Sakramentu i jest przestrzegana przez każdego nosiciela wiary. W zbiorze praw Kościoła z XIII wieku powiedziano, że igumen może ukarać tego mnicha, który w Niedzielę Wielkanocną nie zjadł barwionego jajka, ponieważ w ten sposób kwestionuje tradycje apostolskie i nie czci Syna Bożego. Jak mówi starożytny dodatek, blok-kamień, którym zamknięto grób Jezusa Chrystusa, miał podobny kształt do jajka. Za tym kamieniem krył się Święty, którego życie jest wieczne. Również za skorupką jajka kryje się nowe życie. Jedna z życiowych i interesujących wersji jedzenia i kolorowania jajek jest bardzo prosta. W poście wierzący poważnie ograniczają się do jedzenia, a aby jajka nie zostały zepsute, gotowano je po czterdziestodniowym poście. Aby odróżnić jajko na twardo od surowego i przypadkowo nie zjeść trochę podpartego, podczas gotowania barwiono je, dodając różne barwniki. Inna wersja barwienia jajek na Wielkanoc mówi, że Dziewica Maryja malowała jajka, aby zabawiać Jezusa Chrystusa, gdy był jeszcze dzieckiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy