skład / składniki
metoda gotowania
sałatka okazuje się smaczna i piękna, podczas gdy produkty do niej są używane najbardziej konwencjonalne i niedrogie. Co jest dużym plusem. Zamiast zwykłego "Oliviera", "mimozy" lub "śledzia pod futrem" możesz przygotować taką warstwową sałatkę.
więc czego potrzebujemy do sałatki? Po pierwsze, gotowane mięso, a mianowicie wieprzowina (chociaż gotowana wołowina lub kurczak, indyk jest całkiem odpowiedni do sałatki, ogólnie każde mięso do smaku). Dlatego mięso gotujemy z wyprzedzeniem i schładzamy do temperatury pokojowej.
ponadto z wyprzedzeniem gotujemy warzywa, a mianowicie cebulę i marchewkę. Gotujemy je" w mundurze", czyli w całości, do czego dokładnie myjemy z ziemi, przenosimy na patelnię o odpowiedniej wielkości i napełniamy wodą, aby były całkowicie nią pokryte. Warzywa gotuje się do miękkości (miękkości), a następnie schładza (wodę należy spuścić).
następnie obierz ziemniaki i marchewki i trzy grubo na tarce, przenieś je do różnych misek. Schłodzone mięso kroimy na małe kawałki, przenosimy je również do osobnej miski. Obieramy cebulę z łuski i drobno siekamy, parzymy wrzącą wodą, spuszczamy wodę i schładzamy cebulę. Trzy twarde sery na średniej lub grubej tarce. Kiszone ogórki kroimy w małe kostki.
rozpoczynamy montaż sałatki - najbardziej odpowiedzialną i interesującą pracę. Możesz zebrać sałatkę w pięknej głębokiej misce sałatkowej, najlepiej ze szklanymi ścianami, aby warstwy były widoczne. Lub na płaskim świątecznym talerzu, jak na zdjęciu. Lub możesz użyć pierścienia do gotowania (do serwowania porcji).
zaczynamy... Smarujemy dno talerza majonezem i rozprowadzamy ziemniaki pierwszą warstwą, którą smarujemy majonezem. Kładziemy na nim mięso i ponownie smarujemy warstwę majonezem. Dalej jest cebula Plus majonez. Następną warstwą rozprowadzamy ogórki, a na nich majonez. Następnie rozłóż marchewkę na środku , a starty ser po bokach.
pozostaje udekorować sałatkę według własnych upodobań i przechowywać w lodówce na kilka godzin w celu namoczenia i schłodzenia (możesz dłużej).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g