grzyby marynowane na gorąco

pyszne grzyby o jasnym leśnym aromacie! Grzyby marynowane na gorąco pozwalają zachować wiele składników odżywczych i zawierają dużą ilość zdrowego białka. Z zastrzeżeniem wszystkich norm czystości można przygotować marynowane grzyby, które zachwycą swoim smakiem i aromatem przez cały rok.
NatalimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
18 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D

1. Oczyść grzyby z gałązek i liści, które dostały się do kosza podczas zbierania grzybów, odetnij wszystkie nieodpowiednie lub zepsute części, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą z ziemi. Następnie umieść grzyby w misce lub dużej misce, zalej czystą zimną wodą. Moczyć grzyby przez 3 dni, okresowo zmieniając wodę. Ta metoda pomoże pozbyć się goryczy, którą zawierają grzyby.

2. Po namoczeniu grzybów w wodzie należy spuścić pozostałą wodę po nich. Przenieś grzyby na patelnię, zalej nową czystą wodą i podpal. Lekko posolić wodę, doprowadzić do wrzenia i usunąć pianę, która utworzyła się na powierzchni. Następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj grzyby przez 20 minut. Następnie spuść wodę z patelni. Połóż grzyby na dużym sicie i spłucz zimną wodą.

3. Następnie musisz przygotować marynatę na grzyby. Wlej wymaganą ilość wody do rondla, włóż sól, cukier, liść laurowy i czarny pieprz. Zagotuj wodę i gotuj wszystkie składniki przez 5 minut, aż kryształy soli i cukru całkowicie się rozpuszczą.

4. Grzyby, wcześniej ugotowane, przełożyć do rondla z wrzącą marynatą. Gotuj grzyby w marynacie przez kolejne 15 minut. Następnie dodaj ocet stołowy i gotuj z nim jeszcze przez kilka minut. Następnie zdejmij patelnię z grzybami z ognia.

5. Przygotuj szklany pojemnik do konserwowania grzybów na zimę. Dokładnie spłucz je gorącą wodą i detergentem. Następnie wysterylizuj słoiki w piekarniku lub nad parą. Zagotuj pokrywki.

6. Obierz czosnek, opłucz, pokrój goździki na małe kawałki. Gałązki suchego kopru sparzyć wrzącą wodą i osuszyć na ręczniku.

7. Połóż kawałki czosnku i suchy koperek na dnie czystych, wysterylizowanych słoików. Dużą łyżką przenieś grzyby wraz z marynatą z patelni do słoików na samą górę. Następnie zwinąć czystymi pokrywkami.

8. Umieść słoiki z grzybami do góry nogami i zawiń w coś ciepłego. Po tygodniu marynowane grzyby można już skosztować.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby marynowane - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy