skład / składniki
metoda gotowania
ostrożnie sortujemy jagody porzeczek i malin z gałęzi lub liści, które napotykamy podczas zbierania. Bierzemy liczbę jagód jednego i drugiego gatunku w równych proporcjach - wtedy smak gotowego dżemu okaże się jasny, bogaty, o oszałamiającym aromacie. Następnie wlej jagody chłodną czystą wodą i dobrze spłucz z kurzu i ziemi. Lepiej umyć jagody osobno, ponieważ następnie dodamy porzeczki i maliny do dżemu na różnych etapach gotowania.
za pomocą sokowirówki wyciągamy sok z czerwonej porzeczki. W przypadku braku sokowirówki możesz po prostu zmiażdżyć jagody porzeczki tłuczkiem, aż wypuszczą sok, a następnie zmielić je przez sito, oddzielając jagody i ogony od grubej skóry.
maliny są również sortowane i oddzielają połowę szczególnie dużych i pięknych jagód osobno. Całą resztę malin przepuszczamy również przez sokowirówkę lub przecieramy jagody przez sito do uzyskania jednorodnej płynnej konsystencji.
najpierw wlej powstały sok z czerwonej porzeczki do rondla i dodaj cały cukier na raz. Wymieszaj wszystkie składniki razem i umieść patelnię na kuchence. Na małym ogniu i przy częstym mieszaniu doprowadzamy masę porzeczkową do wrzenia.
dodaj startą część malin do garnka z czerwonymi porzeczkami i wymieszaj. Ponownie zagotuj zawartość garnka i dodaj całe maliny. Delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić całych malin.
gdy tylko masa jagodowa ponownie się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia. Dżem z czerwonej porzeczki i malin jest gotowy! Można go natychmiast zapakować w wstępnie przygotowany pojemnik-w słoikach. Należy je najpierw dokładnie umyć, wysterylizować, zagotować pokrywki. Układamy dżem i hermetycznie zamykamy, pozwalamy mu całkowicie ostygnąć do góry nogami.
przechowuj taki dżem w ciemnym, chłodnym miejscu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g