dżem malinowy porzeczka

warto spróbować tej niezwykłej kombinacji letnich jagód! Dżem z malin i porzeczek to szalenie smaczna jagodowa "Symfonia", która nie pozostawi nikogo obojętnym. Dżem gotowany według tego przepisu uzyskuje się bogaty czerwony kolor i dość gęstą konsystencję. Można go posmarować chrupiącym tostem podczas śniadania, ugotować z nim ażurowe naleśniki lub bujne naleśniki.
AnnaSerAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
194 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

ostrożnie sortujemy jagody porzeczek i malin z gałęzi lub liści, które napotykamy podczas zbierania. Bierzemy liczbę jagód jednego i drugiego gatunku w równych proporcjach - wtedy smak gotowego dżemu okaże się jasny, bogaty, o oszałamiającym aromacie. Następnie wlej jagody chłodną czystą wodą i dobrze spłucz z kurzu i ziemi. Lepiej umyć jagody osobno, ponieważ następnie dodamy porzeczki i maliny do dżemu na różnych etapach gotowania.

za pomocą sokowirówki wyciągamy sok z czerwonej porzeczki. W przypadku braku sokowirówki możesz po prostu zmiażdżyć jagody porzeczki tłuczkiem, aż wypuszczą sok, a następnie zmielić je przez sito, oddzielając jagody i ogony od grubej skóry.

maliny są również sortowane i oddzielają połowę szczególnie dużych i pięknych jagód osobno. Całą resztę malin przepuszczamy również przez sokowirówkę lub przecieramy jagody przez sito do uzyskania jednorodnej płynnej konsystencji.

najpierw wlej powstały sok z czerwonej porzeczki do rondla i dodaj cały cukier na raz. Wymieszaj wszystkie składniki razem i umieść patelnię na kuchence. Na małym ogniu i przy częstym mieszaniu doprowadzamy masę porzeczkową do wrzenia.

dodaj startą część malin do garnka z czerwonymi porzeczkami i wymieszaj. Ponownie zagotuj zawartość garnka i dodaj całe maliny. Delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić całych malin.

gdy tylko masa jagodowa ponownie się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia. Dżem z czerwonej porzeczki i malin jest gotowy! Można go natychmiast zapakować w wstępnie przygotowany pojemnik-w słoikach. Należy je najpierw dokładnie umyć, wysterylizować, zagotować pokrywki. Układamy dżem i hermetycznie zamykamy, pozwalamy mu całkowicie ostygnąć do góry nogami.

przechowuj taki dżem w ciemnym, chłodnym miejscu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy