skład / składniki
metoda gotowania
najbardziej pracochłonną rzeczą w przygotowaniu tego pysznego dżemu jest zbieranie samych jagód czerwonej porzeczki. Następnie zebrane plony należy starannie posortować. Wybierz dodatkowe gałęzie i liście, usuń zepsute jagody. W takim przypadku porzeczki nie są konieczne do czyszczenia ogonów, ponieważ ostatecznie dżem zostanie przetarty przez sito. Wlej już posortowane porzeczki do miski i zalej zimną wodą, dokładnie spłucz jagody i spuść nadmiar wody.
włóż posortowane i umyte czerwone porzeczki do dużego rondla lub metalowej miski i przykryj jagody cukrem. Wymieszaj porzeczki z cukrem i pozostaw na chwilę, aż jagody wypuszczą sok. Aby przyspieszyć proces, jagody należy okresowo mieszać. Możesz je stłumić drewnianym popychaczem.
gdy tylko jagody wypuszczą wystarczającą ilość soku, a cukier praktycznie się rozpuści, możesz przejść bezpośrednio do gotowania dżemu porzeczkowego. Aby to zrobić, umieść patelnię z porzeczkami na kuchence i zagotuj zawartość na dużym ogniu. W takim przypadku musisz cały czas mieszać porzeczki z cukrem, aby nie przyklejały się do dna naczyń i nie wznosiły się powyżej poziomu patelni. Jagody zaczną pękać i wydzielać dużo soku. Proces gotowania dżemu porzeczkowego powinien zająć 8 minut. Ten czas wystarczy, aby jagody wypuściły sok, zareagowały z cukrem, a następnie peklowały. Możesz wykryć czas na zegarze lub ustawić zegar bezpośrednio na piecu dla wygody.
po określonym czasie zdejmij patelnię z ognia i przetrzyj zawartość przez sito, aby pozbyć się skórki jagodowej.
jeszcze gorący dżem porzeczkowy natychmiast wlej do wcześniej przygotowanego naczynia. Następnie pozostaw dżem do całkowitego ostygnięcia, bez przykrywania naczyń pokrywką, na około 5-6 godzin, możesz przez całą noc. Gdy dżem w końcu ostygnie, stwardnieje i przybiera kształt gęstej galaretki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g