skład / składniki
metoda gotowania
1. Zacznijmy od przygotowania:
- włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 150 stopni Celsjusza, Ustaw ruszt na środku;
- użyjemy Formy do pieczenia o średnicy 20 cm, zakreślamy ją na pergaminie i dodajemy 5 cm wzdłuż krawędzi, wycinamy. W sumie przygotowujemy 10 takich półfabrykatów pergaminu;
- jeśli nie ma gotowej mąki migdałowej, można ją przygotować samodzielnie, mieląc migdały za pomocą blendera.
2. Przygotowujemy ciasta:
- dokładnie umyj miskę z miksera, aby całkowicie pozbyć się tłuszczu, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym, a następnie włóż białka do miski. Ubij białka, aż się spienią, a następnie, kontynuując ubijanie, dodaj cukier w częściach (na łyżce stołowej). Po dodaniu całego cukru ubijamy masę przez kolejne 5 minut;
- dodaj mąkę migdałową na 2-3 wejścia, delikatnie mieszając ciasto drewnianą szpatułką;
- rozłóż gotowe ciasto równo na wszystkich dziesięciu półfabrykatach papieru, umieszczając je wewnątrz narysowanych kół;
- piecz ciasta, układając półfabrykaty po dwa na blasze do pieczenia (lub ile zmieści się), przez 5 minut (do lekkiego złotego koloru);
- wyjmij ciastka z piekarnika, ostudź bez wyjmowania ich z pergaminu.
3. Rozłóż płatki migdałów na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz płatki przez 6-7 minut - aż będą lekko złote.Uważnie obserwujemy, aby orzechy się nie paliły. Następnie wyjmij je z piekarnika, wlej na duży płaski talerz i pozwól im całkowicie ostygnąć.
4. Przygotowanie kremu:
- podgrzej mleko, doprowadzając je do wrzenia, aw tym czasie w misce miksera połącz żółtka i cukier puder. Ubij wszystko, aż będzie gładkie, po czym dodaj mąkę do mieszanki i ponownie ubij wszystko razem przez kilka minut;
- nie przestając bić, wlej trochę wrzącego mleka do przyszłego kremu. Najważniejsze, aby nie dodawać zbyt wielu infekcji, w przeciwnym razie żółtka mogą się zwinąć;
- wlej zawartość miski do małego rondla i umieść ją na średnim ogniu. Mieszamy energicznie i stale, doprowadzamy masę do wrzenia i zagęszczania. Najpierw tworzą się grudki, ale znikną, najważniejsze jest, aby nie przestać przeszkadzać. Gotuj mieszaninę przez 2-3 minuty, a następnie schłodź do temperatury pokojowej;
- ubij zmiękczone masło przez 5 minut, aż będzie białe i puszyste. Następnie dodaj do niego schłodzony krem w 2-3 seriach, za każdym razem wbijając wszystko, aż będzie gładkie;
- wlej ekstrakt waniliowy i jeszcze raz szybko ubij, aż się połączy.
5. Zbieranie ciasta:
- nasmaruj spód pięknego dużego naczynia kremem i połóż na nim pierwsze ciasto, a następnie ostrożnie usuń z niego pergamin ,rozłóż kilka łyżek kremu (nie jest to już konieczne, nawet jeśli wydaje się, że jest bardzo mało kremu), nasmaruj, przykryj drugim ciastem na wierzchu i ostrożnie usuń papier. Powtarzamy to samo ze wszystkimi ciastami, ale nie smarujemy górnej kremem;
- posmaruj boki ciasta resztkami kremu.
6. Przygotowanie glazury:
- w misce wkładamy cukier puder, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny (można zastąpić mlekiem, jeśli nie chcesz nuty cytrusowej), wszystko dobrze mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę więcej soku z cytryny(mleka), ale lukier nie powinien być zbyt rzadki;
- przenieś 2 łyżki powstałego lukru do osobnego pojemnika, dodaj proszek kakaowy, dokładnie wymieszaj, a następnie włóż lukier czekoladowy do torby do gotowania;
- nałóż jasny lukier na powierzchnię ciasta, a następnie udekoruj go ciemnym, tworząc wzór charakterystyczny dla tego ciasta (musisz zrobić spiralę, a następnie przeciągnąć ją nożem w różnych kierunkach).
7. Teraz naciskamy płatki migdałów na posmarowane kremem boki ciasta (jeśli ważne jest, aby było pięknie, lepiej zrobić to jeden płatek na raz). Na wierzchu ciasto dekorujemy świeżymi malinami (opcjonalnie). Możesz ozdobić ciasto jagodami bezpośrednio przed daczką - będzie to bardziej wyjątkowe i smaczniejsze.
8. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 2 godziny, a następnie włóż do lodówki na 12 godzin. Następnie pozostaje tylko udekorować ciasto liśćmi mięty.
ciasto jest gotowe! Pyszne i piękne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal / 100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal / 100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal / 100g