ciasto Esterhazy z mąką migdałową

pyszne Węgierskie ciasto ozdobi świąteczny stół! Ciasto Esterhazy z mąką migdałową ma dobrze zrównoważony, łagodny smak. Ciasta w cieście to cienka beza, która jest idealnie uzupełniona kremem na bazie żółtek jaj. Proponuje się przygotowanie glazury z sokiem z cytryny lub mlekiem. W pierwszym przypadku owoce cytrusowe dodadzą lekkości ciastu. Świeże maliny sprawią, że ciasto będzie świąteczne, doda niesamowitej świeżości i aromatu, ale możesz obejść się bez jagód, dekorując ciasto według własnego uznania.
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 56 % 31 g
303 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h 10 min

1. Zacznijmy od przygotowania:

- włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 150 stopni Celsjusza, Ustaw ruszt na środku;

- użyjemy Formy do pieczenia o średnicy 20 cm, zakreślamy ją na pergaminie i dodajemy 5 cm wzdłuż krawędzi, wycinamy. W sumie przygotowujemy 10 takich półfabrykatów pergaminu;

- jeśli nie ma gotowej mąki migdałowej, można ją przygotować samodzielnie, mieląc migdały za pomocą blendera.

2. Przygotowujemy ciasta:

- dokładnie umyj miskę z miksera, aby całkowicie pozbyć się tłuszczu, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym, a następnie włóż białka do miski. Ubij białka, aż się spienią, a następnie, kontynuując ubijanie, dodaj cukier w częściach (na łyżce stołowej). Po dodaniu całego cukru ubijamy masę przez kolejne 5 minut;

- dodaj mąkę migdałową na 2-3 wejścia, delikatnie mieszając ciasto drewnianą szpatułką;

- rozłóż gotowe ciasto równo na wszystkich dziesięciu półfabrykatach papieru, umieszczając je wewnątrz narysowanych kół;

- piecz ciasta, układając półfabrykaty po dwa na blasze do pieczenia (lub ile zmieści się), przez 5 minut (do lekkiego złotego koloru);

- wyjmij ciastka z piekarnika, ostudź bez wyjmowania ich z pergaminu.

3. Rozłóż płatki migdałów na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz płatki przez 6-7 minut - aż będą lekko złote.Uważnie obserwujemy, aby orzechy się nie paliły. Następnie wyjmij je z piekarnika, wlej na duży płaski talerz i pozwól im całkowicie ostygnąć.

4. Przygotowanie kremu:

- podgrzej mleko, doprowadzając je do wrzenia, aw tym czasie w misce miksera połącz żółtka i cukier puder. Ubij wszystko, aż będzie gładkie, po czym dodaj mąkę do mieszanki i ponownie ubij wszystko razem przez kilka minut;

- nie przestając bić, wlej trochę wrzącego mleka do przyszłego kremu. Najważniejsze, aby nie dodawać zbyt wielu infekcji, w przeciwnym razie żółtka mogą się zwinąć;

- wlej zawartość miski do małego rondla i umieść ją na średnim ogniu. Mieszamy energicznie i stale, doprowadzamy masę do wrzenia i zagęszczania. Najpierw tworzą się grudki, ale znikną, najważniejsze jest, aby nie przestać przeszkadzać. Gotuj mieszaninę przez 2-3 minuty, a następnie schłodź do temperatury pokojowej;

- ubij zmiękczone masło przez 5 minut, aż będzie białe i puszyste. Następnie dodaj do niego schłodzony krem w 2-3 seriach, za każdym razem wbijając wszystko, aż będzie gładkie;

- wlej ekstrakt waniliowy i jeszcze raz szybko ubij, aż się połączy.

5. Zbieranie ciasta:

- nasmaruj spód pięknego dużego naczynia kremem i połóż na nim pierwsze ciasto, a następnie ostrożnie usuń z niego pergamin ,rozłóż kilka łyżek kremu (nie jest to już konieczne, nawet jeśli wydaje się, że jest bardzo mało kremu), nasmaruj, przykryj drugim ciastem na wierzchu i ostrożnie usuń papier. Powtarzamy to samo ze wszystkimi ciastami, ale nie smarujemy górnej kremem;

- posmaruj boki ciasta resztkami kremu.

6. Przygotowanie glazury:

- w misce wkładamy cukier puder, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny (można zastąpić mlekiem, jeśli nie chcesz nuty cytrusowej), wszystko dobrze mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę więcej soku z cytryny(mleka), ale lukier nie powinien być zbyt rzadki;

- przenieś 2 łyżki powstałego lukru do osobnego pojemnika, dodaj proszek kakaowy, dokładnie wymieszaj, a następnie włóż lukier czekoladowy do torby do gotowania;

- nałóż jasny lukier na powierzchnię ciasta, a następnie udekoruj go ciemnym, tworząc wzór charakterystyczny dla tego ciasta (musisz zrobić spiralę, a następnie przeciągnąć ją nożem w różnych kierunkach).

7. Teraz naciskamy płatki migdałów na posmarowane kremem boki ciasta (jeśli ważne jest, aby było pięknie, lepiej zrobić to jeden płatek na raz). Na wierzchu ciasto dekorujemy świeżymi malinami (opcjonalnie). Możesz ozdobić ciasto jagodami bezpośrednio przed daczką - będzie to bardziej wyjątkowe i smaczniejsze.

8. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 2 godziny, a następnie włóż do lodówki na 12 godzin. Następnie pozostaje tylko udekorować ciasto liśćmi mięty.

ciasto jest gotowe! Pyszne i piękne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal / 100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal / 100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal / 100g

Podobne przepisy