Węgierskie ciasto Esterhazy

niesamowicie pyszny deser z orzechami, kremem i białym lukrem! Węgierskie ciasto Esterházy jest swoistym symbolem kraju. Można go skosztować w prawie każdej kawiarni lub restauracji na Węgrzech. Smaku tego wyjątkowego przysmaku nie można pomylić z żadnym innym deserem. Słynie z przewiewnych ciast orzechowych i najdelikatniejszego kremu. Wizytówką tego ciasta jest również niezwykła dekoracja górnego ciasta w postaci wzoru pajęczyny.
Alina WiktorowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 65 % 42 g
350 kcal
IG: 7 / 2 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

1. Upiecz ciasta.

włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

białka ubić mikserem elektrycznym na stabilne szczyty, stopniowo dodając cukier.

wysusz orzechy na suchej patelni, a następnie ubij w blenderze na małe kawałki(niezbyt małe). Dodaj posiekane orzechy do ubitych białek, włóż przesianą mąkę, szczyptę soli i delikatnie (aby masa białkowa nie opaliła się) wymieszaj.

Wytnij 4 identyczne koła o średnicy 22-24 cm z papieru do pieczenia i za pomocą strzykawki do ciasta połóż masę białkowo-orzechową na pergaminie, uprzednio przeniesionym na blachę do pieczenia.

piecz ciasta w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż będą beżowe.

po przygotowaniu ciast ostrożnie zdejmij z nich papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.

2. Przygotuj krem.

włóż masło z lodówki.

zmielić żółtka z cukrem, następnie dodać skrobię kukurydzianą i wlać ekstrakt waniliowy, aby uzyskać przyjemny zapach. Wszystko dobrze wymieszaj.

podgrzej mleko na kuchence prawie do wrzenia, zdejmij z ognia i wlej cienkim strumieniem do mieszanki jajecznej. Jednocześnie stale mieszaj mikserem, aż uzyskasz jednorodną masę bez grudek.

umieść powstałą mieszaninę z powrotem na kuchence i gotuj krem na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy tylko mieszanina zacznie gęstnieć, krem do ciasta jest gotowy. Przykryj folią spożywczą, aby nie wyschła. Po ostygnięciu dodaj miękkie masło i wlej nalewkę wiśniową. Ubij śmietanę mikserem, aż będzie puszysta.

posmaruj każde ciasto obficie kremem.

wymieszaj dżem morelowy z rumem. A następnie rozłóż górną warstwę ciasta tą mieszanką.

3. Przygotuj lukier do ciasta.

wlej wodę do rondla, dodaj cukier i syrop inwertowany. Umieść patelnię na kuchence i zagotuj zawartość na małym ogniu. Gotuj mieszaninę przez 2-3 minuty od momentu wrzenia, a następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź glazurę, umieszczając pojemnik w zimnej wodzie z lodem.

po ostygnięciu lukru ubij go mikserem, aż będzie gęsty biały i gęsty. Wlej biały lukier na górną warstwę ciasta i posmaruj nim boki.

rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli wodnej. Przenieś go do torebki cukierniczej lub ciasnej torby. Odetnij małą końcówkę. Za pomocą ciemnej czekolady narysuj spiralne koła na białym lukrze. A następnie wykałaczką narysuj linie na jeszcze nie zamrożonej czekoladzie od środka do krawędzi ciasta.

posyp krawędzie ciasta płatkami migdałów.

Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby było dobrze namoczone. I możesz rozpocząć degustację.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Tuning - 248   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy