skład / składniki
metoda gotowania
1. Upiecz ciasta.
włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
białka ubić mikserem elektrycznym na stabilne szczyty, stopniowo dodając cukier.
wysusz orzechy na suchej patelni, a następnie ubij w blenderze na małe kawałki(niezbyt małe). Dodaj posiekane orzechy do ubitych białek, włóż przesianą mąkę, szczyptę soli i delikatnie (aby masa białkowa nie opaliła się) wymieszaj.
Wytnij 4 identyczne koła o średnicy 22-24 cm z papieru do pieczenia i za pomocą strzykawki do ciasta połóż masę białkowo-orzechową na pergaminie, uprzednio przeniesionym na blachę do pieczenia.
piecz ciasta w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż będą beżowe.
po przygotowaniu ciast ostrożnie zdejmij z nich papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
2. Przygotuj krem.
włóż masło z lodówki.
zmielić żółtka z cukrem, następnie dodać skrobię kukurydzianą i wlać ekstrakt waniliowy, aby uzyskać przyjemny zapach. Wszystko dobrze wymieszaj.
podgrzej mleko na kuchence prawie do wrzenia, zdejmij z ognia i wlej cienkim strumieniem do mieszanki jajecznej. Jednocześnie stale mieszaj mikserem, aż uzyskasz jednorodną masę bez grudek.
umieść powstałą mieszaninę z powrotem na kuchence i gotuj krem na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy tylko mieszanina zacznie gęstnieć, krem do ciasta jest gotowy. Przykryj folią spożywczą, aby nie wyschła. Po ostygnięciu dodaj miękkie masło i wlej nalewkę wiśniową. Ubij śmietanę mikserem, aż będzie puszysta.
posmaruj każde ciasto obficie kremem.
wymieszaj dżem morelowy z rumem. A następnie rozłóż górną warstwę ciasta tą mieszanką.
3. Przygotuj lukier do ciasta.
wlej wodę do rondla, dodaj cukier i syrop inwertowany. Umieść patelnię na kuchence i zagotuj zawartość na małym ogniu. Gotuj mieszaninę przez 2-3 minuty od momentu wrzenia, a następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź glazurę, umieszczając pojemnik w zimnej wodzie z lodem.
po ostygnięciu lukru ubij go mikserem, aż będzie gęsty biały i gęsty. Wlej biały lukier na górną warstwę ciasta i posmaruj nim boki.
rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli wodnej. Przenieś go do torebki cukierniczej lub ciasnej torby. Odetnij małą końcówkę. Za pomocą ciemnej czekolady narysuj spiralne koła na białym lukrze. A następnie wykałaczką narysuj linie na jeszcze nie zamrożonej czekoladzie od środka do krawędzi ciasta.
posyp krawędzie ciasta płatkami migdałów.
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby było dobrze namoczone. I możesz rozpocząć degustację.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Tuning - 248 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Syrop inwertowany - 400 kcal/100g