makaron warzywny z mięsem mielonym i parmezanem

Włoski makaron na obiad jest zawsze pyszny i Dostępny dla wszystkich! To danie to świetna opcja na obfity i zdrowy obiad, który można przygotować z makaronem, papryką, serem i różnymi przyprawami.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 49 % 17 g
163 kcal
IG: 24 / 76 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować makaron, wybieramy potrzebne produkty, dodajemy startą marchewkę do mięsa mielonego i obieramy pomidory ze skóry, umieszczając je wcześniej we wrzącej wodzie na dwie minuty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz piec i podpal garnek z wodą i patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek. Pokrój połowę główki cebuli, ale nie za drobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż posiekaną cebulę na rozgrzanej patelni i lekko ją podsmaż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dowolnie pokrój paprykę w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekaną paprykę na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dusić paprykę dobrze mieszając z cebulą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj koperek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj ząbki czosnku i pomidora na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż pokrojone warzywa na patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj wszystkie warzywa na patelni i kontynuuj ich duszenie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj trochę soli do przegotowanej wody do smaku i stopniowo umieszczaj spaghetti w rondlu, mieszaj je podczas gotowania, aby się nie sklejały.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj parmezan na drobnej tarce i włóż warzywa z patelni do osobnego odpowiedniego pojemnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodając trochę oliwy z oliwek na patelnię, włóż do niej mielonego indyka do smażenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smaż mięso mielone na patelni przez 10 minut, dodaj sól morską z czarnym pieprzem do smaku, a następnie dodaj duszone warzywa z koncentratem pomidorowym.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze mieszając wszystkie składniki na patelni, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż spaghetti na talerzu, które gotowano przez 10 minut, dodaj do nich duszone warzywa z mięsem mielonym, posyp startym parmezanem na wierzchu i podawaj na obiad.

kiedy po raz pierwszy ugotujesz włoski makaron spaghetti na obiad, będziesz go gotować w kółko, ponieważ przygotowanie tego dania jest bardzo proste i okazuje się bardzo smaczne! Aby przygotować nasze danie, ważne jest, aby wybrać makaron z pszenicy durum, a także zaopatrzyć się w różne przyprawy i składniki, które mają etykietę "kuchnia włoska".
podstawą prawie wszystkich rodzimych włoskich potraw narodowych jest ciasto i różne makarony, duża ilość sera i produktów mlecznych, ryb, mięsa, ziół, przypraw, warzyw i zbóż.
przed gotowaniem spaghetti musisz wybrać odpowiednią patelnię z wysokimi bokami. Gdy woda w garnku się zagotuje, makaron należy obniżyć i ostrożnie rozprowadzić tak, aby wystawał wzdłuż boków rodzajem "trzepaczki".
gdy makaron w garnku zacznie mięknąć, należy go delikatnie docisnąć, aż się zgnie, a jego twarda część znajdzie się pod wodą, dzięki czemu nasz makaron ugotuje się w całości.
wysokiej jakości makaron z pszenicy durum należy gotować nie dłużej niż 10-12 minut, a podczas gotowania należy je kilkakrotnie wymieszać, aby się nie sklejały.
ale makaron z miękkiej pszenicy gotuje się natychmiast, więc przed gotowaniem dokładnie przestudiuj opakowanie i trzymaj się zalecanego czasu na ich przygotowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g
  • Mielony Indyk - 161   kcal/100g

Podobne przepisy