skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować makaron, wybieramy potrzebne produkty, dodajemy startą marchewkę do mięsa mielonego i obieramy pomidory ze skóry, umieszczając je wcześniej we wrzącej wodzie na dwie minuty.
Krok 2:
Włącz piec i podpal garnek z wodą i patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek. Pokrój połowę główki cebuli, ale nie za drobno.
Krok 3:
Rozłóż posiekaną cebulę na rozgrzanej patelni i lekko ją podsmaż.
Krok 4:
Dowolnie pokrój paprykę w małe kostki.
Krok 5:
Dodaj posiekaną paprykę na patelnię.
Krok 6:
Dusić paprykę dobrze mieszając z cebulą.
Krok 7:
Drobno posiekaj koperek.
Krok 8:
Drobno posiekaj ząbki czosnku i pomidora na małe kawałki.
Krok 9:
Rozłóż pokrojone warzywa na patelni.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj wszystkie warzywa na patelni i kontynuuj ich duszenie.
Krok 11:
Dodaj trochę soli do przegotowanej wody do smaku i stopniowo umieszczaj spaghetti w rondlu, mieszaj je podczas gotowania, aby się nie sklejały.
Krok 12:
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce i włóż warzywa z patelni do osobnego odpowiedniego pojemnika.
Krok 13:
Dodając trochę oliwy z oliwek na patelnię, włóż do niej mielonego indyka do smażenia.
Krok 14:
Smaż mięso mielone na patelni przez 10 minut, dodaj sól morską z czarnym pieprzem do smaku, a następnie dodaj duszone warzywa z koncentratem pomidorowym.
Krok 15:
Dobrze mieszając wszystkie składniki na patelni, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 16:
Rozłóż spaghetti na talerzu, które gotowano przez 10 minut, dodaj do nich duszone warzywa z mięsem mielonym, posyp startym parmezanem na wierzchu i podawaj na obiad.
kiedy po raz pierwszy ugotujesz włoski makaron spaghetti na obiad, będziesz go gotować w kółko, ponieważ przygotowanie tego dania jest bardzo proste i okazuje się bardzo smaczne! Aby przygotować nasze danie, ważne jest, aby wybrać makaron z pszenicy durum, a także zaopatrzyć się w różne przyprawy i składniki, które mają etykietę "kuchnia włoska".
podstawą prawie wszystkich rodzimych włoskich potraw narodowych jest ciasto i różne makarony, duża ilość sera i produktów mlecznych, ryb, mięsa, ziół, przypraw, warzyw i zbóż.
przed gotowaniem spaghetti musisz wybrać odpowiednią patelnię z wysokimi bokami. Gdy woda w garnku się zagotuje, makaron należy obniżyć i ostrożnie rozprowadzić tak, aby wystawał wzdłuż boków rodzajem "trzepaczki".
gdy makaron w garnku zacznie mięknąć, należy go delikatnie docisnąć, aż się zgnie, a jego twarda część znajdzie się pod wodą, dzięki czemu nasz makaron ugotuje się w całości.
wysokiej jakości makaron z pszenicy durum należy gotować nie dłużej niż 10-12 minut, a podczas gotowania należy je kilkakrotnie wymieszać, aby się nie sklejały.
ale makaron z miękkiej pszenicy gotuje się natychmiast, więc przed gotowaniem dokładnie przestudiuj opakowanie i trzymaj się zalecanego czasu na ich przygotowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g
- Mielony Indyk - 161 kcal/100g