ciasto Esterhazy z orzechami włoskimi

cóż, bardzo smaczny przysmak na każde wakacje! Ciasto & quot; Esterhazy & quot; z orzechami włoskimi - pyszny deser z kruchymi i delikatnymi ciastami orzechowymi i kremem z masłem. Charakterystyczną cechą tego przysmaku jest jego wykwintna Dekoracja w postaci lukru z białej czekolady z ciemną pajęczyną.
SilvaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 52 % 32 g
węglowodany 39 % 24 g
400 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Włącz piekarnik na 150 stopni Celsjusza.

2. Wcześniej wyjmij masło do śmietany z lodówki.

3. Posiekaj orzechy włoskie, a następnie rozłóż. Następnie wlej je na suchą patelnię i susz na umiarkowanym ogniu przez około 10 minut. Następnie pozwól im ostygnąć, a następnie zmiel blenderem na małych obrotach. Nie trzeba mocno mielić mąki, należy wyczuć strukturę orzecha.

4. Wlej białka do dużej miski i ubij mikserem, stopniowo dodając cukier. Najpierw ubij na małych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość miksera do maksymalnej. Kontynuuj ubijanie białek cukrem, aż zamienią się w gęstą, błyszczącą masę, która nie spłynie z łyżki. Następnie wlej posiekane orzechy włoskie do ubitych białek i ostrożnie (aby białka nie spadły) wymieszaj powstałą masę. To będzie ciasto na ciasta.

5. Wytnij 4-5 kółek o tej samej średnicy (od 22 do 26 cm) z pergaminu. Następnie przenieś okrąg na blachę do pieczenia i za pomocą silikonowej szpatułki ułóż ciasto z ubitych białek z orzechami na arkuszu. W takim przypadku musisz równomiernie rozprowadzić ciasto na wszystkich ciastach. Piec każde ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

6. W przypadku kremu należy ubić żółtka (pozostały z białek używanych wcześniej) z cukrem, aż masa jajeczna zmieni kolor na biały. Wlej mleko do rondla i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i wlej masę jajeczną cienkim strumieniem, ciągle ubijając trzepaczką, aby jajka się nie zwijały. Gotuj śmietanę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź jej zawartość. Zmiękczone masło włożyć do już schłodzonego kremu i wymieszać na gładką masę.

7. Posmaruj każde ciasto kremem i pozostaw trochę kremu na bokach ciasta.

8. W łaźni wodnej rozpuść białą czekoladę z 2/3 części mleka i wlej powstałą masę na wierzch ciasta. Posmaruj boki. Ciemną czekoladę rozpuść również w łaźni wodnej z pozostałym mlekiem, wlej do strzykawki do ciasta i narysuj spiralne koła na górnym cieście. Następnie narysuj wykałaczką od środka do krawędzi ciasta i podziel ciasto najpierw na 4 równe części, a następnie ponownie każdą część na pół. Posiekaj trochę orzechów włoskich i posyp je ciastem po bokach.

gotowe ciasto Esterhazy z orzechami włoskimi wstaw do lodówki na kilka godzin, aby je namoczyć.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy