skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 150 stopni Celsjusza.
2. Wcześniej wyjmij masło do śmietany z lodówki.
3. Posiekaj orzechy włoskie, a następnie rozłóż. Następnie wlej je na suchą patelnię i susz na umiarkowanym ogniu przez około 10 minut. Następnie pozwól im ostygnąć, a następnie zmiel blenderem na małych obrotach. Nie trzeba mocno mielić mąki, należy wyczuć strukturę orzecha.
4. Wlej białka do dużej miski i ubij mikserem, stopniowo dodając cukier. Najpierw ubij na małych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość miksera do maksymalnej. Kontynuuj ubijanie białek cukrem, aż zamienią się w gęstą, błyszczącą masę, która nie spłynie z łyżki. Następnie wlej posiekane orzechy włoskie do ubitych białek i ostrożnie (aby białka nie spadły) wymieszaj powstałą masę. To będzie ciasto na ciasta.
5. Wytnij 4-5 kółek o tej samej średnicy (od 22 do 26 cm) z pergaminu. Następnie przenieś okrąg na blachę do pieczenia i za pomocą silikonowej szpatułki ułóż ciasto z ubitych białek z orzechami na arkuszu. W takim przypadku musisz równomiernie rozprowadzić ciasto na wszystkich ciastach. Piec każde ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
6. W przypadku kremu należy ubić żółtka (pozostały z białek używanych wcześniej) z cukrem, aż masa jajeczna zmieni kolor na biały. Wlej mleko do rondla i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i wlej masę jajeczną cienkim strumieniem, ciągle ubijając trzepaczką, aby jajka się nie zwijały. Gotuj śmietanę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź jej zawartość. Zmiękczone masło włożyć do już schłodzonego kremu i wymieszać na gładką masę.
7. Posmaruj każde ciasto kremem i pozostaw trochę kremu na bokach ciasta.
8. W łaźni wodnej rozpuść białą czekoladę z 2/3 części mleka i wlej powstałą masę na wierzch ciasta. Posmaruj boki. Ciemną czekoladę rozpuść również w łaźni wodnej z pozostałym mlekiem, wlej do strzykawki do ciasta i narysuj spiralne koła na górnym cieście. Następnie narysuj wykałaczką od środka do krawędzi ciasta i podziel ciasto najpierw na 4 równe części, a następnie ponownie każdą część na pół. Posiekaj trochę orzechów włoskich i posyp je ciastem po bokach.
gotowe ciasto Esterhazy z orzechami włoskimi wstaw do lodówki na kilka godzin, aby je namoczyć.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g