skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie takiej sałatki nie jest trudne. Najważniejsze jest, aby przygotować produkty z wyprzedzeniem. Mianowicie:
- ugotuj i ostudź krewetki (pamiętając, że gotują się bardzo szybko i nie można ich gotować przez długi czas, w przeciwnym razie staną się gumowe i bez smaku);
- umyj wszystkie warzywa i zioła, osusz ręcznikami papierowymi, osuszając nadmiar wilgoci i rozłóż liście sałaty na tkaninie do wyschnięcia;
- wcześniej wyjmij paluszki krabowe z zamrażarki, aby miały czas na rozmrożenie w temperaturze pokojowej;
- trzy twarde sery na grubej tarce lub pokroić w małe paski ostrym nożem - wybierz metodę mielenia na wycie smaku.
następnie, odkładając część krewetek do dekoracji gotowego dania, resztę kroimy na małe kawałki. Robimy to również z paluszkami krabowymi, krojąc je proporcjonalnie do krewetek.
paprykę kroimy na połówki, wycinamy szypułki, oczyszczamy nasiona. Następnie miąższ papryki kroimy również w drobną kostkę. Staramy się, aby wszystkie składniki zostały pokrojone na mniej więcej te same kawałki. Zapewni to piękno sałatki i będzie miało korzystny wpływ na smak. Trochę pieprzu można zostawić do dekoracji gotowej sałatki, ale opcjonalnie-sałatkę można ozdobić w dowolny sposób, na przykład tylko krewetkami i świeżymi ziołami.
umieść małą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej określoną ilość oliwy z oliwek. Podgrzej go, rozłóż posiekaną paprykę, gotuj przez 2-3 minuty przy ciągłym mieszaniu. Powinien stać się miękki. Przenieś pieprz na talerz i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
przejdź do pomidorów, które również kroimy na połówki, wycinamy miejsce mocowania łodygi. Następnie za pomocą małej łyżki usuwamy miąższ z nasionami na osobnym talerzu - nie będziemy go potrzebować. Resztę pomidorów kroimy w taką samą kostkę jak papryka.
W misce sałatkowej o odpowiedniej wielkości wymieszaj krewetki, paluszki krabowe, paprykę i pomidory. Rozprowadzamy tam starty twardy ser. Wszystko mieszamy, a następnie doprawiamy sałatkę majonezem, posypujemy papryką, ponownie mieszamy. Smakujemy smalec i w razie potrzeby posypujemy solą morską, a następnie ponownie mieszamy.
na dnie pięknego płaskiego talerza układamy przygotowane wysuszone liście sałaty, a na nich sałatkę, tworząc zjeżdżalnię. Dekorujemy gotowe danie i podajemy je na stole lub wkładamy do lodówki do ostygnięcia.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g