Sałatka z krewetek z Morza Czerwonego

Sałatka o oryginalnym smaku! Jasne, piękne, pyszne! Sałatka "Morze Czerwone" z krewetkami to jedna z opcji przygotowania tego popularnego dania. Okazuje się, że jest smaczny i jeszcze bardziej wyrafinowany w porównaniu do klasycznej wersji, dzięki obecności w nim krewetek. Sałatka jest idealna na świąteczny stół. Jego żywy czerwony kolor sprawi, że danie będzie centralnym elementem. Szczególnie taka sałatka będzie dobrze wyglądać na uczcie noworocznej.
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 29 % 5 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotowanie takiej sałatki nie jest trudne. Najważniejsze jest, aby przygotować produkty z wyprzedzeniem. Mianowicie:

- ugotuj i ostudź krewetki (pamiętając, że gotują się bardzo szybko i nie można ich gotować przez długi czas, w przeciwnym razie staną się gumowe i bez smaku);

- umyj wszystkie warzywa i zioła, osusz ręcznikami papierowymi, osuszając nadmiar wilgoci i rozłóż liście sałaty na tkaninie do wyschnięcia;

- wcześniej wyjmij paluszki krabowe z zamrażarki, aby miały czas na rozmrożenie w temperaturze pokojowej;

- trzy twarde sery na grubej tarce lub pokroić w małe paski ostrym nożem - wybierz metodę mielenia na wycie smaku.

następnie, odkładając część krewetek do dekoracji gotowego dania, resztę kroimy na małe kawałki. Robimy to również z paluszkami krabowymi, krojąc je proporcjonalnie do krewetek.

paprykę kroimy na połówki, wycinamy szypułki, oczyszczamy nasiona. Następnie miąższ papryki kroimy również w drobną kostkę. Staramy się, aby wszystkie składniki zostały pokrojone na mniej więcej te same kawałki. Zapewni to piękno sałatki i będzie miało korzystny wpływ na smak. Trochę pieprzu można zostawić do dekoracji gotowej sałatki, ale opcjonalnie-sałatkę można ozdobić w dowolny sposób, na przykład tylko krewetkami i świeżymi ziołami.

umieść małą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej określoną ilość oliwy z oliwek. Podgrzej go, rozłóż posiekaną paprykę, gotuj przez 2-3 minuty przy ciągłym mieszaniu. Powinien stać się miękki. Przenieś pieprz na talerz i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

przejdź do pomidorów, które również kroimy na połówki, wycinamy miejsce mocowania łodygi. Następnie za pomocą małej łyżki usuwamy miąższ z nasionami na osobnym talerzu - nie będziemy go potrzebować. Resztę pomidorów kroimy w taką samą kostkę jak papryka.

W misce sałatkowej o odpowiedniej wielkości wymieszaj krewetki, paluszki krabowe, paprykę i pomidory. Rozprowadzamy tam starty twardy ser. Wszystko mieszamy, a następnie doprawiamy sałatkę majonezem, posypujemy papryką, ponownie mieszamy. Smakujemy smalec i w razie potrzeby posypujemy solą morską, a następnie ponownie mieszamy.

na dnie pięknego płaskiego talerza układamy przygotowane wysuszone liście sałaty, a na nich sałatkę, tworząc zjeżdżalnię. Dekorujemy gotowe danie i podajemy je na stole lub wkładamy do lodówki do ostygnięcia.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy