dżem wiśniowy pięć minut

łatwy sposób na zrobienie pysznego dżemu! Dżem-pięć minut śliwki wiśniowej - jest prosty i pyszny. Ten przepis jest najlżejszym sposobem przygotowania pysznego domowego przysmaku, który z pewnością potrzebuje każda gospodyni domowa. Przy minimalnym zatrudnieniu w kuchni okazuje się jasny, bogaty i bardzo zdrowy deser dla całej rodziny. Można go używać do pieczenia, do robienia różnych ciast lub po prostu rozprowadzać na chlebie!
EllishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 42 g
166 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

ten najprostszy przepis bardzo pomaga w sytuacjach, gdy naprawdę nie chcesz długo bawić się w kuchni, ale jednocześnie szaleńczo kochasz domowy dżem. Możesz wziąć dowolną śliwkę wiśniową-zarówno żółtą, jak i czerwoną. W zależności od tego, którą jagodę weźmiesz, ten kolor będzie dżemem. W tym przypadku gotowałem z czerwonej jagody, więc dżem okazał się jasnym nasyconym czerwonym kolorem.

przede wszystkim dobrze myjemy jagody pod bieżącą zimną wodą i suszymy je, wrzucając do durszlaka lub dużego sita. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wilgoci. W końcu ugotujemy dżem bez kropli wody.

następnie przełamujemy śliwkę wiśniową na pół i usuwamy ją z wnętrza kości. Następnie włóż połówki jagód do rondla i przykryj cukrem. Pozostaw w tej formie na 5-6 godzin. W tym czasie śliwka wiśniowa wypuści sok, a cukier się w nim rozpuści. Jeśli jest bardzo gorąco, lepiej włożyć śliwkę wiśniową do lodówki, aby nie zakwaszała w tym czasie. Możesz dłużej wytrzymać jagody z cukrem. Na przykład wieczorem zasnąć, a rano ugotować dżem. Ta metoda jest bardzo wygodna z praktycznego punktu widzenia.

ponieważ jagody śliwki wiśniowej są bardzo soczyste, dżem z nich można gotować bez dodawania wody lub innego płynu.

po tym, jak śliwka wiśniowa wypuściła wystarczającą ilość soku, a cukier rozpuścił się w syropie, możesz przejść bezpośrednio do gotowania dżemu. Aby to zrobić, umieść patelnię ze śliwką wiśniową na kuchence i zagotuj. Jednocześnie nie zapomnij ciągle mieszać, ponieważ cukier lub jagody mogą się palić lub przyklejać do dna naczyń. Gdy tylko masa jagodowa się zagotuje, za pomocą łyżki cedzakowej usuń piankę, która powstała na górze. Gotuj dżem na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 5 minut i natychmiast wyjmij patelnię z pieca.

dżem - pięć minut śliwki wiśniowej jest gotowe! W razie potrzeby można go zwinąć w sterylne słoiki lub od razu cieszyć się jasnym letnim smakiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 27   kcal/100g

Podobne przepisy