skład / składniki
metoda gotowania
1. W osobnym pojemniku wymieszaj wszystkie suche produkty potrzebne do pomarańczowego ciasta. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki.
2. W innej misce wymieszaj cukier i skórkę pomarańczową. Pocieramy je, aby cukier się rozpuścił, a skórka wypuściła trochę soku. Następnie rozbij jajka, wymieszaj i ubij mieszankę jajeczną mikserem, aż masa zmieni kolor na biały i zwiększy objętość.
3. Wrzuć jogurt naturalny do masy jajecznej. Lepiej, jeśli jest bez dodatków, aby nie przerwać smaku i zapachu pomarańczowego ciasta.
4. Dodaj rafinowany olej roślinny i ponownie wymieszaj mieszaninę mikserem, aż będzie gładka.
5. Następnie wprowadzamy suche produkty do płynnej mieszaniny. Aby to zrobić, dodaj mąkę i inne składniki w małych porcjach i wymieszaj powstałe ciasto mikserem.
6. Posmaruj miskę multicookera kawałkiem masła i wlej ciasto. Potrząśnij miską, aby ciasto było równomiernie rozłożone. Włóż miskę do multicookera i zamknij pokrywkę. Wybierz tryb "Pieczenie" z menu i ustaw minutnik na godzinę lub nieco więcej. Gotowość ciasta można sprawdzić wykałaczką.
7. Podczas pieczenia ciasta przygotuj kandyzowane owoce do dekoracji. W osobnej misce oparz wrzącą wodą skórkę pomarańczową (aby była bardziej miękka) i natychmiast sól. Następnie wlej wodę do rondla i włóż cukier. Najpierw gotuj syrop cukrowy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie wrzuć tam skórkę pomarańczową. Gotuj, ciągle mieszając, skórkę pomarańczową w syropie cukrowym przez 8-10 minut. Następnie wyjmij go i połóż na talerzu, aż ostygnie.
8. Przygotuj pomarańczową glazurę. Do miski wlej cukier puder, masło i wlej sok pomarańczowy. Wymieszaj wszystko razem, aż będzie gładkie. Na kuchence kładziemy garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i umieść miskę z mieszanką cukru we wrzącej wodzie. Gotuj glazurę w łaźni wodnej, aż stanie się jednorodna i natychmiast wyjmij z pieca. Pozwól jej ostygnąć.
9. Wyjmij gotową pomarańczową babeczkę z miski multicookera i przenieś na talerz. Na wierzch ciasta wlej już schłodzony Lazur i posyp pomarańczowymi kandyzowanymi owocami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g