pomarańczowa babeczka w powolnej kuchence

zafunduj swoim bliskim wypieki o smaku cytrusowym! Pomarańczowa babeczka w powolnej kuchence to bardzo smaczny, delikatny i niesamowicie aromatyczny deser na przytulne rodzinne przyjęcie herbaciane. Ta babeczka jest zwiewna, Puszysta w środku i niezwykle apetyczna dzięki jasnemu pomarańczowemu kolorowi. A dekoracje w postaci białego lukru o pomarańczowym smaku i domowych kandyzowanych owoców sprawiają, że tak pozornie proste wypieki są świąteczne i naprawdę arcydzieło.
GeRaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 75 % 49 g
311 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

1. W osobnym pojemniku wymieszaj wszystkie suche produkty potrzebne do pomarańczowego ciasta. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki.

2. W innej misce wymieszaj cukier i skórkę pomarańczową. Pocieramy je, aby cukier się rozpuścił, a skórka wypuściła trochę soku. Następnie rozbij jajka, wymieszaj i ubij mieszankę jajeczną mikserem, aż masa zmieni kolor na biały i zwiększy objętość.

3. Wrzuć jogurt naturalny do masy jajecznej. Lepiej, jeśli jest bez dodatków, aby nie przerwać smaku i zapachu pomarańczowego ciasta.

4. Dodaj rafinowany olej roślinny i ponownie wymieszaj mieszaninę mikserem, aż będzie gładka.

5. Następnie wprowadzamy suche produkty do płynnej mieszaniny. Aby to zrobić, dodaj mąkę i inne składniki w małych porcjach i wymieszaj powstałe ciasto mikserem.

6. Posmaruj miskę multicookera kawałkiem masła i wlej ciasto. Potrząśnij miską, aby ciasto było równomiernie rozłożone. Włóż miskę do multicookera i zamknij pokrywkę. Wybierz tryb "Pieczenie" z menu i ustaw minutnik na godzinę lub nieco więcej. Gotowość ciasta można sprawdzić wykałaczką.

7. Podczas pieczenia ciasta przygotuj kandyzowane owoce do dekoracji. W osobnej misce oparz wrzącą wodą skórkę pomarańczową (aby była bardziej miękka) i natychmiast sól. Następnie wlej wodę do rondla i włóż cukier. Najpierw gotuj syrop cukrowy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie wrzuć tam skórkę pomarańczową. Gotuj, ciągle mieszając, skórkę pomarańczową w syropie cukrowym przez 8-10 minut. Następnie wyjmij go i połóż na talerzu, aż ostygnie.

8. Przygotuj pomarańczową glazurę. Do miski wlej cukier puder, masło i wlej sok pomarańczowy. Wymieszaj wszystko razem, aż będzie gładkie. Na kuchence kładziemy garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i umieść miskę z mieszanką cukru we wrzącej wodzie. Gotuj glazurę w łaźni wodnej, aż stanie się jednorodna i natychmiast wyjmij z pieca. Pozwól jej ostygnąć.

9. Wyjmij gotową pomarańczową babeczkę z miski multicookera i przenieś na talerz. Na wierzch ciasta wlej już schłodzony Lazur i posyp pomarańczowymi kandyzowanymi owocami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy