sok z aronii na zimę

pyszny i zdrowy napój dla rodziny. Przygotuj! Sok z aronii na zimę okazuje się nie tylko piękny i bardzo smaczny, ale także niezwykle pożywny. Nasyci organizm ważnymi pierwiastkami śladowymi i witaminami, poprawi trawienie, normalizuje ciśnienie krwi. Taki napój przyda się zarówno dorosłym, jak i małym gospodarstwom domowym.
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
51 kcal
IG: 31 / 0 / 69

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 D 1 h 20 min

dzisiaj proponuję przygotować pyszny i niezwykle zdrowy sok jagodowy z aronii. Okaże się pachnący, smaczny i bardzo piękny bogaty i głęboki kolor. I oczywiście witaminowy! Taki sok zwykle lubi każdy-zarówno dorośli, jak i dzieci. Można go nawet podać na świątecznym stole-będzie pięknie wyglądał i zaskoczy gości ciekawym smakiem i aromatem. Dobra alternatywa dla soków sklepowych!

więc pierwszą rzeczą, którą robimy, jest sortowanie jagód. Usuwamy wszystkie zepsute i zmiażdżone, a następnie myjemy jarzębinę bezpośrednio na gałęziach. Rozłóż jarzębinę do wyschnięcia na czystym i suchym ręczniku. Możesz osuszyć jagody innym ręcznikiem na wierzchu, aby szybciej wyschły. Następnie usuń jagody z gałązek, usuń liście. Jagody wkładamy do pojemnika o odpowiedniej wielkości.

również dobrze umyj liście wiśni - dodadzą napojowi jeszcze więcej smaku. Rozłóż je również na ręczniku do wyschnięcia.

wlej wodę do dużego rondla, a następnie rozłóż jarzębinę i połowę liści wiśni. Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. Gdy ciecz się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do średniego i gotuj wszystko razem przez 2-3 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia, przykryj pokrywką i pozostaw w tej formie na 2 dni. Temperatura pokojowa.

czas minął - wrzucamy wszystko do durszlaka, zbierając sok. Wlej go do rondla o odpowiedniej wielkości. Wlej kwas cytrynowy, cukier granulowany i pozostałe liście do soku. .ponownie stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ciepło do średniego i gotujemy wszystko razem przez 5 minut. Wyłącz ogień, usuń liście z soku.

wlej sok do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików (potrzebujesz tylko dwóch litrowych słoików), zwiń sterylne pokrywki. Owinąć puszki kocem i pozostawić do ostygnięcia na jeden dzień. Następnie przenieś sok do miejsca przechowywania. Można go przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy