skład / składniki
metoda gotowania
1. Posortuj jagody porzeczki. Opłucz porzeczki pod bieżącą zimną wodą i osusz, wrzucając jagody do durszlaka, aby uzyskać nadmiar wody.
2. Wlej umyte czerwone porzeczki do dużego rondla. Oddzielnie zagotuj szklankę czystej wody i wlej ją do rondla z porzeczkami. Następnie umieść go na kuchence i gotuj jagody na małym ogniu przez około 5 minut. Po podgrzaniu jagody powinny pęknąć i wypuścić sok, na podstawie którego w przyszłości ugotujemy dżem.
3. Płynną masę jagodową przepuścić przez drobne sito, oddzielając sok porzeczkowy od skór i nasion. Wciśnij również powstałe ciasto łyżką i wyciśnij z niego pozostały sok.
4. Wlej uzyskany sok porzeczkowy z powrotem do dużego rondla. Wlej tam całą niezbędną objętość cukru. Wymieszaj wszystko łyżką, rozpuszczając cukier w soku porzeczkowym. Kładziemy patelnię z masą jagodową na kuchence i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem przez 15 minut od momentu wrzenia, stale mieszając zawartość patelni łyżką. Upewnij się, że cukier całkowicie się rozpuści. W tym czasie około 1/3 płynu odparuje, a masa jagodowa stanie się gęstsza. Dżem nie powinien być mocno gotowany, ponieważ w zbyt gorącej temperaturze i aktywnym gotowaniu substancje żelujące zawarte w czerwonych porzeczkach są niszczone.
5. Dobrze spłucz szklane słoiki detergentem i spłucz wrzącą wodą. Następnie wysterylizuj je na parze i gotuj pokrywki na patelni przez 5 minut.
5. Po 15 minutach gotowania zdejmij patelnię z ognia i wlej dżem porzeczkowy do przygotowanych czystych słoików. Następnie zwijamy słoiki pokrywkami i kładziemy je na podłodze, odwracając do góry nogami. Owinąć słoiki dżemem czymś ciepłym i pozostawić w tym stanie, aż ostygną. Po ostygnięciu słoików można je schować w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania przez rok.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g