dżem porzeczkowy na zimę prosty

w każdej łyżce tego dżemu kawałek lata! Dżem porzeczkowy na zimę to prosty przepis, który każdy może zrozumieć. Ze względu na wysoką zawartość substancji pektynowych w czerwonych porzeczkach łatwo jest przekształcić go w pyszny czerwony dżem galaretowaty. Szczególnie spodoba się dzieciom ze względu na jasny jagodowy smak i niezwykłą konsystencję.
KirienaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
199 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Posortuj jagody porzeczki. Opłucz porzeczki pod bieżącą zimną wodą i osusz, wrzucając jagody do durszlaka, aby uzyskać nadmiar wody.

2. Wlej umyte czerwone porzeczki do dużego rondla. Oddzielnie zagotuj szklankę czystej wody i wlej ją do rondla z porzeczkami. Następnie umieść go na kuchence i gotuj jagody na małym ogniu przez około 5 minut. Po podgrzaniu jagody powinny pęknąć i wypuścić sok, na podstawie którego w przyszłości ugotujemy dżem.

3. Płynną masę jagodową przepuścić przez drobne sito, oddzielając sok porzeczkowy od skór i nasion. Wciśnij również powstałe ciasto łyżką i wyciśnij z niego pozostały sok.

4. Wlej uzyskany sok porzeczkowy z powrotem do dużego rondla. Wlej tam całą niezbędną objętość cukru. Wymieszaj wszystko łyżką, rozpuszczając cukier w soku porzeczkowym. Kładziemy patelnię z masą jagodową na kuchence i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem przez 15 minut od momentu wrzenia, stale mieszając zawartość patelni łyżką. Upewnij się, że cukier całkowicie się rozpuści. W tym czasie około 1/3 płynu odparuje, a masa jagodowa stanie się gęstsza. Dżem nie powinien być mocno gotowany, ponieważ w zbyt gorącej temperaturze i aktywnym gotowaniu substancje żelujące zawarte w czerwonych porzeczkach są niszczone.

5. Dobrze spłucz szklane słoiki detergentem i spłucz wrzącą wodą. Następnie wysterylizuj je na parze i gotuj pokrywki na patelni przez 5 minut.

5. Po 15 minutach gotowania zdejmij patelnię z ognia i wlej dżem porzeczkowy do przygotowanych czystych słoików. Następnie zwijamy słoiki pokrywkami i kładziemy je na podłodze, odwracając do góry nogami. Owinąć słoiki dżemem czymś ciepłym i pozostawić w tym stanie, aż ostygną. Po ostygnięciu słoików można je schować w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania przez rok.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy