dżem z czerwonej porzeczki pięć minut

ten przepis bardzo przypadnie do gustu łakomczuchom! Pięciominutowy dżem z czerwonej porzeczki to dość szybki sposób na gotowanie gęstego domowego dżemu o wesołym czerwonym kolorze z wyraźnym jagodowym smakiem. Sam proces jego przygotowania zajmuje oczywiście nieco ponad 5 minut. Jednak nadal jest wystarczająco szybki i mniej kłopotliwy niż tradycyjny.
ŻanatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
199 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jagody czerwonej porzeczki są dokładnie sprawdzane i sortowane, usuwając wszystkie niepotrzebne liście lub gałązki, które przypadkowo dostały się podczas zbioru. Zepsute lub wysuszone jagody również nie będą potrzebne - nie dadzą soczystego i pysznego dżemu. Następnie przenosimy posortowane jagody do miski z wodą i kilkakrotnie spłukujemy z kurzu i ziemi. Spuść brudną wodę i ponownie spłucz porzeczki przez durszlak. Pozostaw jagody do wyschnięcia, aby cały nadmiar płynu był szklany.

W międzyczasie przygotuj syrop na nasz przyszły dżem z czerwonej porzeczki. Aby to zrobić, wlej czystą zimną wodę do rondla o wystarczająco dużym rozmiarze i wlej cały cukier. Ilość cukru w razie potrzeby można nieznacznie zwiększyć, zwłaszcza jeśli w domu są dzieci lub słodycze. Otrzymasz dość gęstą masę cukrową. Kładziemy rondel z nim na kuchence i gotujemy syrop na małym ogniu, aż cukier w rondlu całkowicie się rozpuści. Upewnij się, że ogień jest minimalny. Okresowo mieszaj syrop, aby cukier nie spalił się na dnie patelni.

w gotowanym syropie cukrowym przenosimy posortowane jagody czerwonej porzeczki, delikatnie (aby nie uszkodzić jagód) mieszamy wszystko łyżką i ponownie podpalamy patelnię. Doprowadzić masę jagodową do wrzenia, a następnie delikatnie wstrząsnąć jagodami w rondlu, aby wymieszać je w syropie cukrowym, ale jednocześnie zachować je w całości.

ponownie umieść garnek na kuchence i zagotuj. Następnie wyłącz ogień i ponownie delikatnie wymieszaj jagody, obracając patelnię w różnych kierunkach.

po raz trzeci kładziemy patelnię z porzeczkami na ogniu i ponownie gotujemy zawartość. Gdy tylko dżem zacznie się gotować, wyjmij patelnię z pieca i wlej gotowy dżem porzeczkowy do wcześniej przygotowanych słoików. Hermetycznie zamykamy czystymi pokrywkami i wyjmujemy słoiki z dżemem, aż całkowicie ostygną. Dżem z czerwonej porzeczki jest gotowy!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy