skład / składniki
metoda gotowania
jagody czerwonej porzeczki są dokładnie sprawdzane i sortowane, usuwając wszystkie niepotrzebne liście lub gałązki, które przypadkowo dostały się podczas zbioru. Zepsute lub wysuszone jagody również nie będą potrzebne - nie dadzą soczystego i pysznego dżemu. Następnie przenosimy posortowane jagody do miski z wodą i kilkakrotnie spłukujemy z kurzu i ziemi. Spuść brudną wodę i ponownie spłucz porzeczki przez durszlak. Pozostaw jagody do wyschnięcia, aby cały nadmiar płynu był szklany.
W międzyczasie przygotuj syrop na nasz przyszły dżem z czerwonej porzeczki. Aby to zrobić, wlej czystą zimną wodę do rondla o wystarczająco dużym rozmiarze i wlej cały cukier. Ilość cukru w razie potrzeby można nieznacznie zwiększyć, zwłaszcza jeśli w domu są dzieci lub słodycze. Otrzymasz dość gęstą masę cukrową. Kładziemy rondel z nim na kuchence i gotujemy syrop na małym ogniu, aż cukier w rondlu całkowicie się rozpuści. Upewnij się, że ogień jest minimalny. Okresowo mieszaj syrop, aby cukier nie spalił się na dnie patelni.
w gotowanym syropie cukrowym przenosimy posortowane jagody czerwonej porzeczki, delikatnie (aby nie uszkodzić jagód) mieszamy wszystko łyżką i ponownie podpalamy patelnię. Doprowadzić masę jagodową do wrzenia, a następnie delikatnie wstrząsnąć jagodami w rondlu, aby wymieszać je w syropie cukrowym, ale jednocześnie zachować je w całości.
ponownie umieść garnek na kuchence i zagotuj. Następnie wyłącz ogień i ponownie delikatnie wymieszaj jagody, obracając patelnię w różnych kierunkach.
po raz trzeci kładziemy patelnię z porzeczkami na ogniu i ponownie gotujemy zawartość. Gdy tylko dżem zacznie się gotować, wyjmij patelnię z pieca i wlej gotowy dżem porzeczkowy do wcześniej przygotowanych słoików. Hermetycznie zamykamy czystymi pokrywkami i wyjmujemy słoiki z dżemem, aż całkowicie ostygną. Dżem z czerwonej porzeczki jest gotowy!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g