skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim jagody wiciokrzewu należy ostrożnie sortować z różnych obcych trafień, liści lub gałązek. Wyrzuć wysuszone lub zepsute okazy. Następnie dobrze spłucz wodą z brudu i kurzu. Aby to zrobić, wlej zimną wodę do dużego pojemnika i wlej tam posortowane jagody, spłucz je. Następnie wrzuć wiciokrzew do durszlaka i spuść całą wodę. Wysusz same jagody, rozkładając je na poziomej powierzchni, aby uzyskać lepszą chłonność, możesz położyć ręcznik papierowy pod spodem.
podczas wysychania jagód wiciokrzewu należy przygotować słoiki na dżem. Szklane słoiki (lepiej wziąć małą objętość, nie więcej niż jeden litr) dokładnie spłukać gorącą wodą i sodą oczyszczoną. Następnie wysterylizuj je, trzymając je nad parą przez kilka minut. Gotuj pokrywki do słoików w osobnym rondlu przez 5 minut.
czyste, posortowane i wysuszone jagody wiciokrzewu wsypać do wysterylizowanych słoików na samą górę i przykryć (ale nie zwijać!) czystymi pokrywkami.
połóż ręcznik kuchenny na dnie szerokiej patelni i ostrożnie złóż słoiki z jagodami, przykryte pokrywkami. Następnie wlej wodę i umieść patelnię na małym ogniu. W miarę podgrzewania jagody w słoikach zaczną pękać. Gdy tylko przestrzeń w górnej części słoika zostanie zwolniona (jagody zaczną się osiadać), dodaj wiciokrzew do samej góry i ponownie przykryj słoiki czystą pokrywką. Dlatego należy napełniać słoiki, aż napełnią się do samej góry. Następnie przykryj je pokrywkami i sterylizuj we wrzącej wodzie przez około pół godziny.
ostrożnie wyjmij słoiki z patelni i natychmiast zwiń je pokrywkami. Następnie umieść słoiki do góry nogami i owiń kocem. Pozostaw je w tej pozycji, aż całkowicie ostygną w widocznym miejscu, a następnie możesz umieścić je w piwnicy lub piwnicy do przechowywania na zimę.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g