masło marynowane z cebulą

Przygotuj te leśne grzyby o pikantnym smaku! Masło marynowane z cebulą jest bardzo smaczne, z pikantnymi nutami przypraw i pysznym aromatem cebuli. Takie marynowane grzyby będą doskonałą przekąską na każdą ucztę i będą ratunkiem dla każdej gospodyni domowej.
NATUSIAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
24 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

masło posortuj, usuń wszystkie zanieczyszczenia i wyczyść czapki. Następnie dobrze opłucz grzyby zimną wodą i spuść brudną wodę. Pokrój szczególnie duże grzyby, małe lub średnie można pozostawić w całości.

wsyp umyte grzyby do dużego rondla i zalej wodą, aby całkowicie przykryła masło. Umieść garnek na kuchence i zagotuj wodę. A następnie spuść wodę po pierwszym ugotowaniu grzybów, wrzucając masło do durszlaka.

ponownie przenieś grzyby do tej samej patelni i zalej nową czystą wodą, całkowicie je pokrywając. Umieść na średnim ogniu i zagotuj wodę. Usuń pianę, która tworzy się na powierzchni wody.

w innym rondlu ugotuj marynatę do masła. Wlej wskazaną ilość wody do rondla, dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu i całe nasiona kolendry, aby uzyskać pikantność. Obierz czerwoną cebulę, opłucz, osusz i pokrój na ćwiartki lub półpierścienie. Posiekaną cebulę przełożyć również na patelnię z marynatą. Postaw rondel na ogniu i zagotuj marynatę. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 5-6 minut pod przykryciem.

masło gotowane w osolonej wodzie przełożyć do rondla z wrzącą marynatą. Wymieszaj zawartość garnka i gotuj grzyby przez 20 minut od momentu ich wrzenia. Ponownie usuń pianę powstałą podczas gotowania, od czasu do czasu mieszaj olej dużą łyżką. Pod koniec gotowania lub gdy tylko grzyby opadną na dno patelni, wlej ocet stołowy do marynaty z olejami i natychmiast wyłącz ogień. Ocet nie powinien gotować się z grzybami, w przeciwnym razie odparuje, a jego działanie zostanie zneutralizowane.

równolegle z gotowaniem grzybów przygotuj słoiki do ich zwijania. Opłucz je detergentem, wysterylizuj w piekarniku. Zagotuj pokrywki.

przenieś masło wraz z marynatą do przygotowanych słoików i przykryj pokrywkami.

połóż ręcznik w szerokim dużym rondlu i połóż na nim słoiki z grzybami, wlej do niego wodę. Postaw garnek na małym ogniu, zagotuj wodę i sterylizuj słoiki przez 15 minut.

następnie wyjmij słoiki z patelni i mocno zwiń pokrywkami.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy