skład / składniki
metoda gotowania
masło posortuj, usuń wszystkie zanieczyszczenia i wyczyść czapki. Następnie dobrze opłucz grzyby zimną wodą i spuść brudną wodę. Pokrój szczególnie duże grzyby, małe lub średnie można pozostawić w całości.
wsyp umyte grzyby do dużego rondla i zalej wodą, aby całkowicie przykryła masło. Umieść garnek na kuchence i zagotuj wodę. A następnie spuść wodę po pierwszym ugotowaniu grzybów, wrzucając masło do durszlaka.
ponownie przenieś grzyby do tej samej patelni i zalej nową czystą wodą, całkowicie je pokrywając. Umieść na średnim ogniu i zagotuj wodę. Usuń pianę, która tworzy się na powierzchni wody.
w innym rondlu ugotuj marynatę do masła. Wlej wskazaną ilość wody do rondla, dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu i całe nasiona kolendry, aby uzyskać pikantność. Obierz czerwoną cebulę, opłucz, osusz i pokrój na ćwiartki lub półpierścienie. Posiekaną cebulę przełożyć również na patelnię z marynatą. Postaw rondel na ogniu i zagotuj marynatę. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 5-6 minut pod przykryciem.
masło gotowane w osolonej wodzie przełożyć do rondla z wrzącą marynatą. Wymieszaj zawartość garnka i gotuj grzyby przez 20 minut od momentu ich wrzenia. Ponownie usuń pianę powstałą podczas gotowania, od czasu do czasu mieszaj olej dużą łyżką. Pod koniec gotowania lub gdy tylko grzyby opadną na dno patelni, wlej ocet stołowy do marynaty z olejami i natychmiast wyłącz ogień. Ocet nie powinien gotować się z grzybami, w przeciwnym razie odparuje, a jego działanie zostanie zneutralizowane.
równolegle z gotowaniem grzybów przygotuj słoiki do ich zwijania. Opłucz je detergentem, wysterylizuj w piekarniku. Zagotuj pokrywki.
przenieś masło wraz z marynatą do przygotowanych słoików i przykryj pokrywkami.
połóż ręcznik w szerokim dużym rondlu i połóż na nim słoiki z grzybami, wlej do niego wodę. Postaw garnek na małym ogniu, zagotuj wodę i sterylizuj słoiki przez 15 minut.
następnie wyjmij słoiki z patelni i mocno zwiń pokrywkami.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g