marynowane masło z octem

Spróbuj tych przepysznych, delikatnych grzybów! Gotowanie i zwijanie marynowanych olejów z octem wcale nie jest trudne. Korzystając ze szczegółowych instrukcji opisanych w tym przepisie, w mroźną zimę możesz cieszyć się pysznymi grzybami zebranymi własnymi rękami w lesie.
TatkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 2 g
17 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. Oczyść olej i posortuj go z gruzu. Pamiętaj, aby dobrze wyczyścić czapki grzybów, w przeciwnym razie smak gotowego przedmiotu będzie gorzki. Opłucz w zimnej wodzie i spuść brudną wodę po nich.

2. Aby grzyby były dobrze marynowane, muszą być mniej więcej tej samej wielkości. Do tych celów najlepiej nadają się małe i średnie oleje. Duże okazy są cięte lub odkładane do innych celów.

3. Posortowane i umyte grzyby przełożyć na patelnię i zalać wodą. Woda powinna całkowicie pokryć olej. Umieść patelnię z grzybami na kuchence i zagotuj wodę. Gotuj grzyby przez około 15-20 minut na małym ogniu od momentu zagotowania wody.

4. W innym rondlu przygotuj marynatę do marynowania masła. Wlej wodę, włóż liść laurowy, goździki do rondla. czarne ziarna pieprzu i ziele angielskie. Sól i dodaj cukier. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Umieść garnek na kuchence i zagotuj marynatę. Gdy woda się zagotuje, dodaj 9-procentowy ocet stołowy do garnka i wymieszaj.

5. Ugotowane grzyby z pierwszego rondla łyżką cedzakową lub dużym dużym sitem przełożyć do drugiego rondla z marynatą. I gotuj masło w marynacie przez kolejne około 15 minut. Kiedy grzyby opadną na dno patelni, są gotowe i możesz zacząć zwijać je w słoiki.

6. Podczas gotowania masła przygotuj szklane słoiki do konserwacji. Dobrze spłucz sodą oczyszczoną i spłucz gorącą wodą. Sterylizuj je w dowolny dogodny sposób - nad parą, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Gotuj pokrywki osobno w rondlu z wodą.

7. Przełożyć masło gotowane w marynacie do wysterylizowanych słoików i natychmiast zwinąć szczelnie czystymi pokrywkami. Połóż zwinięte słoiki na twardej poziomej powierzchni pokrywkami do dołu i przykryj ciepłym kocem. Po ostygnięciu słoików można je przenieść do piwnicy lub piwnicy w celu dalszego przechowywania.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy