makaron wok z kurczakiem i warzywami i kalafiorem

Szybki i satysfakcjonujący przepis na makaron ryżowy dla całej rodziny!
MarusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 56 % 10 g
84 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty z makaronem. Opłucz i obierz warzywa. Opłucz filet z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet z kurczaka w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj cebulę. Pokrój kalafior w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj makaron ryżowy w osolonej wodzie przez 6 minut. Włóż gotowy makaron do durszlaka i spłucz zimną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny. Smaż filet z kurczaka przez 5 minut, ciągle mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekane warzywa do fileta z kurczaka. Sól i dodaj przyprawy do smaku. Smaż przez kolejne 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj makaron do warzyw i kurczaka. Wyłącz piec. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

makaron wok z filetem z kurczaka i smażonymi warzywami to jedna z ulubionych potraw w naszej rodzinie. Apetyczny i sycący makaron gotuje się w kilka minut. Przygotowany z dostępnych produktów. Makaron ryżowy można kupić w każdym supermarkecie w dziale produktów kuchni japońskiej. Mięso i warzywa w makaronie woka można zmieniać, w zależności od dostępności żywności w lodówce. Na przykład mięso z kurczaka zastępuję indykiem lub cielęciną. A kalafior można zastąpić lub uzupełnić mrożoną zieloną fasolką. Z fasolą makaron wok jest jaśniejszy.

moje wskazówki dotyczące robienia makaronu Wok w domu:

- do gotowania makaronu lepiej użyć specjalnej patelni wok. Lub użyj po prostu głębokiej patelni, która jest dostępna.
- po dodaniu makaronu do warzyw mieszaj go okrężnymi ruchami, aby makaron lepiej mieszał się z warzywami i kurczakiem.
- uważaj, aby makaron ryżowy się nie rozgotował. Czas gotowania wynosi 6 minut. Lepiej trochę niedogotować makaron niż rozgotować.
- dokładnie spłucz makaron zimną wodą, aby nie sklejał się podczas dalszego gotowania.
- pamiętaj, aby po ugotowaniu odstawić makaron, aby był lepiej nasycony olejem i sokiem z warzyw.
- dla miłośników potraw ostrzej radzę dodać sos sojowy do makaronu.
- jeśli nie dodasz ostrych przypraw do naczynia i znacznie zmniejszysz ilość oleju roślinnego do smażenia, całkiem możliwe jest przygotowanie tego dania dla dzieci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Makaron ryżowy - 109   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy