skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty z makaronem. Opłucz i obierz warzywa. Opłucz filet z kurczaka.
Krok 2:
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Krok 3:
Pokrój filet z kurczaka w paski.
Krok 4:
Zetrzyj cebulę. Pokrój kalafior w kostkę.
Krok 5:
Gotuj makaron ryżowy w osolonej wodzie przez 6 minut. Włóż gotowy makaron do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny. Smaż filet z kurczaka przez 5 minut, ciągle mieszając.
Krok 7:
Dodaj posiekane warzywa do fileta z kurczaka. Sól i dodaj przyprawy do smaku. Smaż przez kolejne 10 minut.
Krok 8:
Dodaj makaron do warzyw i kurczaka. Wyłącz piec. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
makaron wok z filetem z kurczaka i smażonymi warzywami to jedna z ulubionych potraw w naszej rodzinie. Apetyczny i sycący makaron gotuje się w kilka minut. Przygotowany z dostępnych produktów. Makaron ryżowy można kupić w każdym supermarkecie w dziale produktów kuchni japońskiej. Mięso i warzywa w makaronie woka można zmieniać, w zależności od dostępności żywności w lodówce. Na przykład mięso z kurczaka zastępuję indykiem lub cielęciną. A kalafior można zastąpić lub uzupełnić mrożoną zieloną fasolką. Z fasolą makaron wok jest jaśniejszy.
moje wskazówki dotyczące robienia makaronu Wok w domu:
- do gotowania makaronu lepiej użyć specjalnej patelni wok. Lub użyj po prostu głębokiej patelni, która jest dostępna.
- po dodaniu makaronu do warzyw mieszaj go okrężnymi ruchami, aby makaron lepiej mieszał się z warzywami i kurczakiem.
- uważaj, aby makaron ryżowy się nie rozgotował. Czas gotowania wynosi 6 minut. Lepiej trochę niedogotować makaron niż rozgotować.
- dokładnie spłucz makaron zimną wodą, aby nie sklejał się podczas dalszego gotowania.
- pamiętaj, aby po ugotowaniu odstawić makaron, aby był lepiej nasycony olejem i sokiem z warzyw.
- dla miłośników potraw ostrzej radzę dodać sos sojowy do makaronu.
- jeśli nie dodasz ostrych przypraw do naczynia i znacznie zmniejszysz ilość oleju roślinnego do smażenia, całkiem możliwe jest przygotowanie tego dania dla dzieci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Makaron ryżowy - 109 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g