skład / składniki
metoda gotowania
1. Zrób biszkopt czekoladowy.
włącz piekarnik na 180 stopni.
w misce przesiej mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól.
w innej misce ubij miękkie masło z cukrem. Następnie dodaj jajka, ekstrakt waniliowy. Dokładnie ubij wszystko mikserem.
w małych porcjach wprowadzaj suche potrawy do miski z ubitym masłem i jajkami, naprzemiennie z małymi porcjami kwaśnej śmietany. Za każdym razem wszystko dobrze ubij.
czekoladę rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej i dodaj do mieszanki, wymieszaj.
połóż pergamin na dnie dzielonej Formy do ciasta. Podziel ciasto na dwie równe części i upiecz kolejno 2 herbatniki. Piec każdy przez 25-30 minut, gotowość do sprawdzenia wykałaczką.
2. Ugotuj dżem malinowy na ciasto.
opłucz jagody malin, osusz. Umieść maliny i cukier na patelni, wlej sok z cytryny. Na małym ogniu zagotuj mieszaninę jagód i gotuj dżem, aż zgęstnieje, około 10-15 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź.
3. Zrób czekoladowy ganache.
posiekaj czekoladę na kawałki i włóż do żaroodpornego pojemnika.
oddzielnie w rondlu podgrzej śmietanę prawie do wrzenia i polej nią kawałki czekolady. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie ubij ganache mikserem, aż będzie bardziej puszysty.
4. Złożyć ciasto.
pokrój każdy biszkopt na pół na 2 równe części. Odetnij górę obu, dzięki czemu ciasto będzie bardziej płaskie.
rozłóż Dolne ciasto dżemem malinowym. Rozłóż drugie ciasto czekoladowym ganache. Więc posmaruj wszystkie ciasta ciastem, naprzemiennie impregnując. Ostatnie ciasto obficie posmarować ganache, wyrównać płaską szpatułką lub nożem. Pozostałościami kremu czekoladowego posmaruj boki ciasta i ponownie wyrównaj szpatułką.
5. Udekoruj ciasto.
posiekaj czekoladę na małe kawałki i rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Następnie rozłóż pergamin i równomiernie rozprowadź rozpuszczoną czekoladę na papierze cienką warstwą. Zwinąć pergamin z czekoladą w rolkę i wstawić do lodówki na pół godziny. Po całkowitym stwardnieniu czekolady rozwałkuj pergamin i ostrożnie zdejmij kawałki czekolady. Przyklej je do boków ciasta czekoladowym ganache.
Udekoruj ciasto czekoladowe świeżymi jagodami malinowymi i posyp cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce przez 5 do 6 godzin lub dłużej, aby się namoczył.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g