ciasto czekoladowe z malinami

miłośnicy czekolady z pewnością docenią deser! Ciasto czekoladowe z malinami to danie o niesamowitym pięknie, które urzeka nie tylko swoim niezwykłym wyglądem, ale także boskim smakiem. Biszkoptowe ciasta czekoladowe, warstwa dżemu malinowego, czekoladowy ganache i kawałki ciemnego lukru razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki cukierniczej.
sigaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 33 % 19 g
węglowodany 58 % 33 g
315 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

1. Zrób biszkopt czekoladowy.

włącz piekarnik na 180 stopni.
w misce przesiej mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól.
w innej misce ubij miękkie masło z cukrem. Następnie dodaj jajka, ekstrakt waniliowy. Dokładnie ubij wszystko mikserem.
w małych porcjach wprowadzaj suche potrawy do miski z ubitym masłem i jajkami, naprzemiennie z małymi porcjami kwaśnej śmietany. Za każdym razem wszystko dobrze ubij.
czekoladę rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej i dodaj do mieszanki, wymieszaj.
połóż pergamin na dnie dzielonej Formy do ciasta. Podziel ciasto na dwie równe części i upiecz kolejno 2 herbatniki. Piec każdy przez 25-30 minut, gotowość do sprawdzenia wykałaczką.

2. Ugotuj dżem malinowy na ciasto.
opłucz jagody malin, osusz. Umieść maliny i cukier na patelni, wlej sok z cytryny. Na małym ogniu zagotuj mieszaninę jagód i gotuj dżem, aż zgęstnieje, około 10-15 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i ostudź.

3. Zrób czekoladowy ganache.
posiekaj czekoladę na kawałki i włóż do żaroodpornego pojemnika.
oddzielnie w rondlu podgrzej śmietanę prawie do wrzenia i polej nią kawałki czekolady. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie ubij ganache mikserem, aż będzie bardziej puszysty.

4. Złożyć ciasto.

pokrój każdy biszkopt na pół na 2 równe części. Odetnij górę obu, dzięki czemu ciasto będzie bardziej płaskie.

rozłóż Dolne ciasto dżemem malinowym. Rozłóż drugie ciasto czekoladowym ganache. Więc posmaruj wszystkie ciasta ciastem, naprzemiennie impregnując. Ostatnie ciasto obficie posmarować ganache, wyrównać płaską szpatułką lub nożem. Pozostałościami kremu czekoladowego posmaruj boki ciasta i ponownie wyrównaj szpatułką.

5. Udekoruj ciasto.

posiekaj czekoladę na małe kawałki i rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Następnie rozłóż pergamin i równomiernie rozprowadź rozpuszczoną czekoladę na papierze cienką warstwą. Zwinąć pergamin z czekoladą w rolkę i wstawić do lodówki na pół godziny. Po całkowitym stwardnieniu czekolady rozwałkuj pergamin i ostrożnie zdejmij kawałki czekolady. Przyklej je do boków ciasta czekoladowym ganache.

Udekoruj ciasto czekoladowe świeżymi jagodami malinowymi i posyp cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce przez 5 do 6 godzin lub dłużej, aby się namoczył.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy