skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim gotujemy filet z kurczaka, dla którego po uprzednim umyciu napełniamy go wodą, stawiamy na dużym ogniu i czekamy, aż woda się zagotuje. Gdy to się stanie, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj filet do miękkości-około pół godziny. W tym procesie dodajemy niemą sól. Po wyjęciu mięsa z kurczaka z bulionu, rozłożeniu na płaskim talerzu i pozostawieniu do ostygnięcia. Rosół do sałatek już nam się nie przyda, ale można go wykorzystać do przygotowania innych potraw.
gdy filet z kurczaka ostygnie, pokrój go w małe kostki i przenieś do głębokiego pięknego pojemnika. Alternatywnie-gdy wszystkie składniki zostaną pokrojone i doprawione majonezem - możesz użyć pierścienia do gotowania i uformować sałatkę na porcjach. W takim przypadku danie będzie wyglądać bardziej wyrafinowane. Ta metoda nadaje się do serwowania sałatek Gościom, podczas gdy na rodzinny obiad w dzień powszedni możesz po prostu podać sałatkę z dressingiem w głębokiej salaterce.
dalej są ogórki kiszone. Kroimy je w takie same kostki jak filet z kurczaka, a następnie układamy w pojemniku na kurczaka. Aby sałatka była delikatniejsza, nie zapomnij przyciąć ogonów ogórków (jeśli są dostępne).
następnym krokiem jest krojenie papryki. Możesz wziąć go w dowolnym kolorze. Jasny i żółty dodadzą sałatce jasnych kolorów, z Zielonym okazuje się nie tak jasny, ale nie mniej smaczny. Umyj paprykę, Wytnij łodygę, oczyść nasiona, przecinając warzywo na pół. Po wysuszeniu papryki papierowymi serwetkami-nadmiar wilgoci nie jest potrzebny sałatce. I pokrój w kostkę lub cienkie paski - według własnego gustu.
umyć i osuszyć zielone jabłko, pokroić na połówki i wyciąć rdzeń. Po miąższu jabłka kroimy w kostkę, mniej więcej proporcjonalną do reszty pokrojonych składników. Do mięsa i ogórków dodajemy zarówno pieprz, jak i jabłko.
wszystko wymieszaj i dopraw majonezem. Ponownie mieszamy, smakujemy sałatkę i, jeśli to konieczne, dodajemy sól. W razie potrzeby wlej również mielony czarny pieprz, ponownie wszystko wymieszaj.
sałatka jest gotowa! Przed podaniem można go schłodzić w lodówce przez godzinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g