Sałatka Praska z kurczakiem

niesamowity smak tego dania podbije każdego! Sałatka Praska z kurczakiem-ciekawe i nieco niezwykłe połączenie produktów pokrojonych i doprawionych majonezem, może dać prawdziwą przyjemność. Świetna sałatka na każdy dzień-niesamowicie świeża i bardzo smaczna. Nadaje się również do serwowania niespodziewanie narzekającym gościom - gotowanie nie zajmuje dużo czasu, a jeśli filet z kurczaka zostanie ugotowany z wyprzedzeniem, czas gotowania zostanie jeszcze bardziej skrócony.
alexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 14 % 1 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

przede wszystkim gotujemy filet z kurczaka, dla którego po uprzednim umyciu napełniamy go wodą, stawiamy na dużym ogniu i czekamy, aż woda się zagotuje. Gdy to się stanie, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj filet do miękkości-około pół godziny. W tym procesie dodajemy niemą sól. Po wyjęciu mięsa z kurczaka z bulionu, rozłożeniu na płaskim talerzu i pozostawieniu do ostygnięcia. Rosół do sałatek już nam się nie przyda, ale można go wykorzystać do przygotowania innych potraw.

gdy filet z kurczaka ostygnie, pokrój go w małe kostki i przenieś do głębokiego pięknego pojemnika. Alternatywnie-gdy wszystkie składniki zostaną pokrojone i doprawione majonezem - możesz użyć pierścienia do gotowania i uformować sałatkę na porcjach. W takim przypadku danie będzie wyglądać bardziej wyrafinowane. Ta metoda nadaje się do serwowania sałatek Gościom, podczas gdy na rodzinny obiad w dzień powszedni możesz po prostu podać sałatkę z dressingiem w głębokiej salaterce.

dalej są ogórki kiszone. Kroimy je w takie same kostki jak filet z kurczaka, a następnie układamy w pojemniku na kurczaka. Aby sałatka była delikatniejsza, nie zapomnij przyciąć ogonów ogórków (jeśli są dostępne).

następnym krokiem jest krojenie papryki. Możesz wziąć go w dowolnym kolorze. Jasny i żółty dodadzą sałatce jasnych kolorów, z Zielonym okazuje się nie tak jasny, ale nie mniej smaczny. Umyj paprykę, Wytnij łodygę, oczyść nasiona, przecinając warzywo na pół. Po wysuszeniu papryki papierowymi serwetkami-nadmiar wilgoci nie jest potrzebny sałatce. I pokrój w kostkę lub cienkie paski - według własnego gustu.

umyć i osuszyć zielone jabłko, pokroić na połówki i wyciąć rdzeń. Po miąższu jabłka kroimy w kostkę, mniej więcej proporcjonalną do reszty pokrojonych składników. Do mięsa i ogórków dodajemy zarówno pieprz, jak i jabłko.

wszystko wymieszaj i dopraw majonezem. Ponownie mieszamy, smakujemy sałatkę i, jeśli to konieczne, dodajemy sól. W razie potrzeby wlej również mielony czarny pieprz, ponownie wszystko wymieszaj.

sałatka jest gotowa! Przed podaniem można go schłodzić w lodówce przez godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy