consomme z dodatkami

Przygotuj ten pyszny bulion z soczewicą i gnocchi! Consomme z przystawką to niezwykle satysfakcjonujące pierwsze danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Bogaty bulion wołowy jest zaskakująco klarowny, z nutami przypraw i korzeni. A przystawka z soczewicy i pierogów chlebowych sprawia, że jest jeszcze smaczniejsza i bardziej pożywna.
Amaliya-mamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 36 % 5 g
76 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

opłucz kości wołowe i włóż je do garnka. Zalej czystą wodą i podpal. Dopraw wodę solą i zagotuj. Usuń piankę, która utworzyła się na górze.

obierz cebulę, opłucz i pokrój na pół. Na suchej patelni podsmaż cebulę pokrojoną połówką do dołu, aż się zrumieni i włóż do garnka z pestkami wołowiny.

gotuj bulion wołowy przez pół godziny na małym ogniu bez przykrycia.

dodaj obraną marchewkę, por, korzeń selera i pasternak do bulionu. I kontynuuj gotowanie bulionu przez około godzinę na minimalnym ogniu, nie pozwalając, aby płyn się zagotował.

po przygotowaniu bulionu należy go schłodzić. Następnie wyjmij kości wołowe i zdejmij z nich mięso. Zmiel go w blenderze lub maszynce do mięsa. Gotowane warzywa są również drobno posiekane.

ponownie włóż posiekane mięso i warzywa do rondla z bulionem, potrzyj tam gałkę muszkatołową. Wlej białka do rondla i wymieszaj. Na małym ogniu ponownie zagotuj bulion, ciągle mieszając. Kontynuuj gotowanie przez kolejną godzinę.

następnie zdejmij patelnię z ognia i przecedź powstały bulion przez kilka warstw gazy.

soczewicę moczyć osobno w zimnej wodzie przez kilka godzin. Następnie spuść wodę i przenieś ją na patelnię. Zalej nową czystą wodą i gotuj przez około 10 minut. Obierz marchewki i korzeń selera, opłucz i drobno posiekaj. Dodaj do soczewicy i kontynuuj gotowanie fasoli do miękkości, około 10 minut dłużej. Gdy soczewica będzie miękka, zdejmij patelnię z ognia i spuść nadmiar wody.

w przypadku pierogów zmiel biały chleb w blenderze. Lepiej wziąć czerstwy, już wysuszony kawałek. Roztop masło i wlej do bułki tartej. Dodaj jajka, sól i czarny pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj składniki i uformuj ciasto na pierogi.

odcedzony consomme ponownie wlej do rondla i zagotuj. Użyj rąk, aby uformować małe pierogi z ciasta i zanurzyć je we wrzącym bulionie. Gotuj gnocchi do całkowitego ugotowania przez 6 do 8 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

do miseczek z zupą wlej consomme z kluskami i dodaj gotowaną soczewicę. Udekoruj posiekaną zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pasternak siewny - 47   kcal/100g
  • Pasternak - 47   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy