consomme ze szparagami

niesamowicie pyszny i zdrowy przepis na pierwsze danie! Consomme ze szparagami to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Jest to bogaty bulion mięsny, dodatkowo oczyszczony przez filtrację za pomocą białka jaja. Szparagi w tym przypadku lepiej gotować osobno, aby uniknąć zmętnienia bulionu.
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 3 g
tłuszcze 33 % 2 g
węglowodany 17 % 1 g
37 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

obierz, opłucz i osusz wszystkie warzywa potrzebne do consomme. Drobno posiekaj pory, pokrój marchewki i pomidory na kawałki. Opłucz i rozerwij warzywa. Następnie umieść wszystkie warzywa w dużym rondlu i zalej bulionem wołowym. Włóż mieloną wołowinę do rondla, wymieszaj.

wlej również białko jaja do garnka z bulionem, mięsem mielonym i warzywami, ponownie wymieszaj.

umieść garnek na kuchence i na średnim ogniu zagotuj zawartość. Ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie produkty. Szczególnie upewnij się, że białko jaja nie osiada na dnie garnka, ale równomiernie miesza się z bulionem wołowym. Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i gotuj bulion z warzywami i mięsem mielonym przez 45 minut. W tym czasie białko jaja zbierze się w gęstej warstwie na górze bulionu, aw jego środku utworzy się otwór, przez który płyn "bulgocze". Białko usunie cały tłuszcz z bulionu i obierz go, dzięki czemu consomme stanie się przezroczysty.

po upływie określonego czasu zdejmij patelnię z ognia. Ostrożnie usuń część białkową z powierzchni bulionu. Przełóż resztę bulionu przez gazę lub filtr do kawy, aby oczyścić kawałki warzyw i mięsa mielonego. Rezultatem powinna być czysta, przezroczysta konsomata wołowa. W gotowej konsoli dodaj czarny mielony pieprz do smaku.

podczas gotowania bulionu ugotuj szparagi. Zielone szparagi należy najpierw oczyścić, opłukać. Następnie wlej czystą wodę do rondla, Posol ją do smaku i dodaj trochę soku z cytryny. Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Następnie wrzuć łodygi szparagów do wrzącej wody i gotuj je przez 6-8 minut od momentu zagotowania wody. Gotowość szparagów można sprawdzić, przekłuwając łodygę wykałaczką (powinna być łatwa do przekłucia). Gotowe szparagi wyrzucić na sito lub durszlak i spuścić gorącą wodę, w przeciwnym razie można je rozgotować.

ugotowane szparagi włożyć do gotowej gorącej konsoli i udekorować ziołami. Tradycyjnie consomme podaje się z kluskami (można dodać do woli lub podawać consomme po prostu z chrupiącym świeżym chlebem).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy