skład / składniki
metoda gotowania
obierz, opłucz i osusz wszystkie warzywa potrzebne do consomme. Drobno posiekaj pory, pokrój marchewki i pomidory na kawałki. Opłucz i rozerwij warzywa. Następnie umieść wszystkie warzywa w dużym rondlu i zalej bulionem wołowym. Włóż mieloną wołowinę do rondla, wymieszaj.
wlej również białko jaja do garnka z bulionem, mięsem mielonym i warzywami, ponownie wymieszaj.
umieść garnek na kuchence i na średnim ogniu zagotuj zawartość. Ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie produkty. Szczególnie upewnij się, że białko jaja nie osiada na dnie garnka, ale równomiernie miesza się z bulionem wołowym. Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i gotuj bulion z warzywami i mięsem mielonym przez 45 minut. W tym czasie białko jaja zbierze się w gęstej warstwie na górze bulionu, aw jego środku utworzy się otwór, przez który płyn "bulgocze". Białko usunie cały tłuszcz z bulionu i obierz go, dzięki czemu consomme stanie się przezroczysty.
po upływie określonego czasu zdejmij patelnię z ognia. Ostrożnie usuń część białkową z powierzchni bulionu. Przełóż resztę bulionu przez gazę lub filtr do kawy, aby oczyścić kawałki warzyw i mięsa mielonego. Rezultatem powinna być czysta, przezroczysta konsomata wołowa. W gotowej konsoli dodaj czarny mielony pieprz do smaku.
podczas gotowania bulionu ugotuj szparagi. Zielone szparagi należy najpierw oczyścić, opłukać. Następnie wlej czystą wodę do rondla, Posol ją do smaku i dodaj trochę soku z cytryny. Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Następnie wrzuć łodygi szparagów do wrzącej wody i gotuj je przez 6-8 minut od momentu zagotowania wody. Gotowość szparagów można sprawdzić, przekłuwając łodygę wykałaczką (powinna być łatwa do przekłucia). Gotowe szparagi wyrzucić na sito lub durszlak i spuścić gorącą wodę, w przeciwnym razie można je rozgotować.
ugotowane szparagi włożyć do gotowej gorącej konsoli i udekorować ziołami. Tradycyjnie consomme podaje się z kluskami (można dodać do woli lub podawać consomme po prostu z chrupiącym świeżym chlebem).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Szparagi zielone - 25 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g