skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Dokładnie umyj owoce, usuń łodygi. W przypadku kompotu konieczne jest wybranie owoców, które nie są przejrzałe, bez uszkodzeń. Żółtą śliwkę można pokroić na połówki, jeśli kość jest dobrze oddzielona, jeśli jest zła, lepiej pozostawić ją w całości. Kompoty z kością nie są zalecane do przechowywania dłużej niż rok.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 1L - 15 minut, 2L-20, 3L-25 minut.
Krok 3:
Pokrój jabłko i gruszkę na ćwiartki, z których odetnij komorę nasienną wraz z nasionami. Bez usuwania skórki pokrój jabłko na cienkie talerze, pozostaw gruszkę. Natychmiast zanurz pokrojone owoce w wodzie zakwaszonej cytryną lub kwasem cytrynowym, aby nie stały się czarne. Jeśli śliwka nie została przecięta, wierzch należy przebić wykałaczką, aby owoc nie pękł.
Krok 4:
Napełnij wysterylizowane, ciepłe słoiki owocami niezbyt ciasno, ale do szyi. Zagotuj wodę i ostrożnie wlej bezpośrednio z czajnika do słoików do krawędzi. Przykryj i pozostaw na 15 minut, w tym czasie nastąpi pasteryzacja. Wlać tylko stromą wrzącą wodę. Gotowałem 2 puszki po 0,7 litra, woda potrzebowała 1 litra, ale może potrzebować trochę więcej lub mniej, w zależności od objętości owoców.
Krok 5:
W odpowiednim czasie spuść wodę z obu puszek do rondla, wygodnie jest spuścić przez specjalną pokrywkę z otworami. Dodaj 1 szklankę cukru i zagotuj. Gotuj syrop przez około 3 do 4 minut. Do każdego słoika dodaj kwas cytrynowy na czubku noża. Następnie ponownie zalej słoiki z owocami przelewem wrzącym syropem.
Krok 6:
Przykryj słoik pokrywką, pozostawiając w tej pozycji na 2-3 minuty, aby pęcherzyki powietrza zawarte w wodzie i owocach unosiły się na powierzchnię wody, a następnie przykręć pokrywkę. Wytrzyj i przetocz po stole, sprawdzając uszczelnienie. / Lepiej na naturalnym drewnie/. Jeśli syrop nie wystarczy, po prostu dodaj wrzącą wodę. Odwróć na pokrywkę, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia. Następnie natychmiast przenieś do chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania lub włóż do lodówki.
w zależności od odmiany śliwki określa się ilość cukru.
aromat napoju rozjaśni się, jeśli dodasz jabłko, gruszkę, brzoskwinię, śliwkę wiśniową, wanilinę, cynamon.
bez sterylizacji konserwacja jest przygotowywana bardzo szybko, a rezultatem jest pyszny i zdrowy napój.
w liczbie porcji wskazuję liczbę słoików.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółte śliwki - 45 kcal/100g