ciasto truskawkowe malinowe

bardzo niezwykłe ciasto ze świeżymi jagodami! Tort truskawkowy malinowy-piękny deser, który składa się z ciast biszkoptowych i śmietany, przyozdobiony świeżymi jagodami. Głównym & quot; chipem & quot; ciasta jest to, że jego ciasta mają różne kolory. Można to osiągnąć, dodając do ciasta barwniki spożywcze, które można łatwo kupić w sklepie cukierniczym. Część kremu jest również zabarwiona na różowo i przypomina kwiaty jagód na wierzchu ciasta.
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 63 % 32 g
277 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

1. Najpierw przygotuj krem do ciasta.

wyjmij masło z lodówki-będzie potrzebować miękkiej konsystencji.

w małym pojemniku wymieszaj skrobię kukurydzianą i cukier. Wlej tam część mleka i dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą.

wlej całe pozostałe mleko do rondla, dodaj ekstrakt waniliowy i prawie zagotuj (ale nie gotuj!). Gdy tylko na powierzchni mleka pojawią się bąbelki, wlej mieszaninę skrobi kukurydzianej i cukru do rondla. Gotuj śmietanę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Pociągnij folię spożywczą na powierzchnię kremu, aby nie powstała nieprzyjemna skorupa.

ubij masło mikserem, aż będzie puszyste. Gdy tylko krem ostygnie, włóż do niego ubite masło i dodaj cukier puder. Mikserem z dużą prędkością ubij śmietanę, aż będzie puszysta.

oddziel 1/3 kremu i dodaj do niego różowy barwnik spożywczy.

2. Włącz piekarnik na 175 stopni Celsjusza.

wymieszaj jajka i cukier puder w misce miksera stojącego i ubijaj z maksymalną prędkością przez 6-8 minut, aż będzie puszysta. Dodaj miękkie masło, trochę mleka i ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki mikserem.

przesiać wymaganą ilość mąki do osobnego pojemnika. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

w małych partiach wprowadzić mąkę z proszkiem do pieczenia do płynnej masy i zagnieść lekko ciasto.

podziel powstałe ciasto na 3 równe części, w dwóch z nich dodaj trochę czerwonego i różowego barwnika.

przykryj dno okrągłego naczynia do pieczenia o średnicy 18-20 cm papierem do pieczenia i wlej tam jedną partię ciasta. W ten sposób upiec 3 ciasta, z których każde piec około pół godziny.

3. Złożyć i udekorować ciasto.

ułóż na przemian każde ciasto i posmaruj kremem, zmieniając różne kolory. Nasmaruj najniższe czerwone ciasto białym kremem, a następnie posmaruj różowe ciasto różowym kremem. Rozłóż najwyższe ciasto bez barwników białym kremem i posmaruj boki ciasta odrobiną kremu. Wygładź krem szpatułką.

Przenieś pozostałą śmietanę do strzykawki do ciasta i udekoruj wierzch ciasta kroplami o różnych kolorach.

truskawki i maliny opłucz i osusz, Usuń zielone sadzonki. Udekoruj górne ciasto jagodami, układając je w chaotyczny sposób. Spód ciasta można posypać resztkami czerwonego herbatnika.

ciasto schłodzić przez 5-6 godzin przed podaniem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy