skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw przygotuj krem do ciasta.
wyjmij masło z lodówki-będzie potrzebować miękkiej konsystencji.
w małym pojemniku wymieszaj skrobię kukurydzianą i cukier. Wlej tam część mleka i dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą.
wlej całe pozostałe mleko do rondla, dodaj ekstrakt waniliowy i prawie zagotuj (ale nie gotuj!). Gdy tylko na powierzchni mleka pojawią się bąbelki, wlej mieszaninę skrobi kukurydzianej i cukru do rondla. Gotuj śmietanę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Pociągnij folię spożywczą na powierzchnię kremu, aby nie powstała nieprzyjemna skorupa.
ubij masło mikserem, aż będzie puszyste. Gdy tylko krem ostygnie, włóż do niego ubite masło i dodaj cukier puder. Mikserem z dużą prędkością ubij śmietanę, aż będzie puszysta.
oddziel 1/3 kremu i dodaj do niego różowy barwnik spożywczy.
2. Włącz piekarnik na 175 stopni Celsjusza.
wymieszaj jajka i cukier puder w misce miksera stojącego i ubijaj z maksymalną prędkością przez 6-8 minut, aż będzie puszysta. Dodaj miękkie masło, trochę mleka i ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki mikserem.
przesiać wymaganą ilość mąki do osobnego pojemnika. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
w małych partiach wprowadzić mąkę z proszkiem do pieczenia do płynnej masy i zagnieść lekko ciasto.
podziel powstałe ciasto na 3 równe części, w dwóch z nich dodaj trochę czerwonego i różowego barwnika.
przykryj dno okrągłego naczynia do pieczenia o średnicy 18-20 cm papierem do pieczenia i wlej tam jedną partię ciasta. W ten sposób upiec 3 ciasta, z których każde piec około pół godziny.
3. Złożyć i udekorować ciasto.
ułóż na przemian każde ciasto i posmaruj kremem, zmieniając różne kolory. Nasmaruj najniższe czerwone ciasto białym kremem, a następnie posmaruj różowe ciasto różowym kremem. Rozłóż najwyższe ciasto bez barwników białym kremem i posmaruj boki ciasta odrobiną kremu. Wygładź krem szpatułką.
Przenieś pozostałą śmietanę do strzykawki do ciasta i udekoruj wierzch ciasta kroplami o różnych kolorach.
truskawki i maliny opłucz i osusz, Usuń zielone sadzonki. Udekoruj górne ciasto jagodami, układając je w chaotyczny sposób. Spód ciasta można posypać resztkami czerwonego herbatnika.
ciasto schłodzić przez 5-6 godzin przed podaniem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g