czekoladowa panacota

ten deser jest świetnym zamiennikiem ciasta na świąteczny stół. Zrobiłem tę pannę kottę na podstawie książki Julii Wysotskiej, którą wygrałem podczas prezentacji w Moskwie. To prawda, że w procesie gotowania w drodze musiałem zmienić niektóre składniki - początkowo kompozycja powinna zawierać cukier i topiony ser śmietankowy. Nie miałem pod ręką serka śmietankowego (Moje ulubione gospodarstwo domowe zjadło go po cichu dzień wcześniej), więc postanowiłem zastąpić go zwykłym skondensowanym mlekiem - konsystencja jest bardzo podobna. Cóż, cukier, odpowiednio, również musiał zostać całkowicie usunięty. Okazało się pyszne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 49 % 23 g
węglowodany 36 % 17 g
363 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować czekoladową Panna Cotta, potrzebujemy: śmietany, ciemnej lub gorzkiej czekolady, skondensowanego mleka, masła, żelatyny (w płytkach lub w proszku).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli używasz żelatyny w proszku, wlej 100 ml śmietany i pozostaw do spęcznienia na 10-15 minut. Jeśli masz żelatynę w płytkach, wlej ją niewielką ilością wody i pozostaw do spęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli żelatyna jest w proszku: wlej pozostałą śmietanę do rondla, dodaj skondensowane mleko. Podpalić i mieszając doprowadzić do wrzenia. Ale nie gotować. Jeśli żelatyna jest w płytkach, wlej całą śmietanę do rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli żelatyna jest sproszkowana: dodaj spuchniętą żelatynę do rozgrzanej śmietany i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli żelatyna jest w płytkach, wyjmij ją z wody i wyciśnij. Następnie włóż do śmietany. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połam czekoladę na małe kawałki. Kawałki czekolady zalać gorącą kremowo-galaretowata mieszaniny i wymieszać masę trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmarować olejem foremki lub креманки.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej powstałą masę kremowo-czekoladową do foremek lub miseczek wysmarowanych masłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokręć je folią spożywczą i wstaw panacota do lodówki na 5-8 godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć gotową Panna Cotta na talerzyki, posyp kakao, udekoruj miętą i podawaj. Smacznego!

Panna Cotta można przygotować porcjami, w małych foremkach lub można zrobić jeden duży deser, który po schłodzeniu można pokroić na kawałki o pożądanej wielkości.

Można zrobić mini ciasta, jeśli na dno dzielonej formy wyłożyć gotowy biszkopt. A z góry zalać kremowej masie.

Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietana 20 % - noe tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10%-noe tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy