skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować czekoladową Panna Cotta, potrzebujemy: śmietany, ciemnej lub gorzkiej czekolady, skondensowanego mleka, masła, żelatyny (w płytkach lub w proszku).
Krok 2:
Jeśli używasz żelatyny w proszku, wlej 100 ml śmietany i pozostaw do spęcznienia na 10-15 minut. Jeśli masz żelatynę w płytkach, wlej ją niewielką ilością wody i pozostaw do spęcznienia.
Krok 3:
Jeśli żelatyna jest w proszku: wlej pozostałą śmietanę do rondla, dodaj skondensowane mleko. Podpalić i mieszając doprowadzić do wrzenia. Ale nie gotować. Jeśli żelatyna jest w płytkach, wlej całą śmietanę do rondla.
Krok 4:
Jeśli żelatyna jest sproszkowana: dodaj spuchniętą żelatynę do rozgrzanej śmietany i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli żelatyna jest w płytkach, wyjmij ją z wody i wyciśnij. Następnie włóż do śmietany. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 5:
Połam czekoladę na małe kawałki. Kawałki czekolady zalać gorącą kremowo-galaretowata mieszaniny i wymieszać masę trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Krok 6:
Posmarować olejem foremki lub креманки.
Krok 7:
Wlej powstałą masę kremowo-czekoladową do foremek lub miseczek wysmarowanych masłem.
Krok 8:
Dokręć je folią spożywczą i wstaw panacota do lodówki na 5-8 godzin.
Krok 9:
Odwróć gotową Panna Cotta na talerzyki, posyp kakao, udekoruj miętą i podawaj. Smacznego!
Panna Cotta można przygotować porcjami, w małych foremkach lub można zrobić jeden duży deser, który po schłodzeniu można pokroić na kawałki o pożądanej wielkości.
Można zrobić mini ciasta, jeśli na dno dzielonej formy wyłożyć gotowy biszkopt. A z góry zalać kremowej masie.
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietana 20 % - noe tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10%-noe tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g