skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej trzy litrowy rondel na kuchence, w którym wlej 70 gramów oleju roślinnego i zetrzyj jedną średnią marchewkę na grubej tarce.
Krok 2:
Drobno posiekaj jedną główkę cebuli.
Krok 3:
Wysyłamy kurczaka pokrojonego na kawałki na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym, rozprowadzamy go równomiernie i zaczynamy smażyć.
Krok 4:
Pokrój paprykę w niezbyt małą kostkę.
Krok 5:
Smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, mieszając i zapobiegając przypaleniu.
Krok 6:
Dodaj marchewki z cebulą do garnka i dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Po kilku minutach dodaj paprykę do rondla i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Podgrzej wodę w czajniku i pokrój niezbyt drobno jednego ziemniaka.
Krok 9:
Dodaj ziemniaki do garnka, wlej wodę z czajnika i dobrze wymieszaj. Następnie zmniejszamy temperaturę pieca i zamykamy patelnię pokrywką, nadal gotujemy zupę, aż ziemniaki będą gotowe.
Krok 10:
Gdy tylko ziemniaki zostaną ugotowane, dodaj trzy łyżki serka śmietankowego do rondla, do smaku sól, pieprz, suszone zioła, liść laurowy i wymieszaj, aby zamknąć pokrywkę. Wyłączając kuchenkę, pozwól zupie trochę się zaparzyć, a następnie wlej ją na talerze. Życzę wszystkim udanego gotowania i dobrego apetytu!
Zmień składniki i rosół nie wiedzieć! Pyszna obfita zupa na lunch o delikatnym smaku i aromacie, która jest przygotowywana dość szybko i prosto!
to tylko know how, kiedy zrobiłem tę fantazyjną zupę z kurczaka po raz pierwszy, cała rodzina była po prostu zachwycona i wszyscy prosili o suplementy podczas lunchu!
aby przygotować bulion, lepiej jest wziąć tuszę dorosłego, ale niezbyt starego ptaka o średniej zawartości tłuszczu, ponieważ wywary z kurczaków i starych kurczaków nie są wystarczająco przezroczyste i mało pachnące. Jeśli na tuszy jest nadmiar tłuszczu, należy je odciąć,a po przetoczeniu użyć do pasztetów, do smażenia mięsa drobiowego itp.
wiek kurczaków zależy od koloru skóry i wyglądu nóg. U młodego ptaka skóra jest z reguły Biała, delikatna, na niej wyraźnie (zwłaszcza pod skrzydłami) różnią się żyły, nogi pokryte są małymi łuskami. Stary kurczak ma szorstką skórę o żółtawym odcieniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g