skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do zupy. Zupę można przygotować na mięsie lub innym bulionie, na chudy stół można również użyć wywaru warzywnego. Indyk myjemy, kroimy na kawałki, ponownie myjemy, wkładamy do rondla, napełniamy zimną wodą i podpalamy. Gdy bulion się zagotuje, usuń pianę utworzoną na powierzchni i kontynuuj gotowanie indyka na średnim ogniu, dodając trochę soli, pieprzu i liści laurowych. Gotuj przez około 20 minut.
Krok 2:
W międzyczasie umyj, obierz i pokrój ziemniaki w paski.
Krok 3:
Ziemniaki myjemy i wrzucamy do garnka z mięsem z indyka. Kontynuuj gotowanie przez 10 minut.
Krok 4:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż ugotowaną cebulę i marchewkę na oleju, smaż je, aż cebula stanie się przezroczysta i marchewka będzie miękka. Smażenie warzyw wysyłamy do garnka z zupą. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Krok 7:
Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. Dodaj szczyptę soli i żółtka z jednego jaja kurzego. Wymieszaj mieszaninę i zmiel ciasto rękami na okruchy. Nadmiar mąki lepiej przesiać przez sito, aby pozostały duże okruchy ciasta. To jest fuga.
Krok 8:
Spuść zaprawę do garnka z bulionem. Natychmiast wymieszaj, aby ciasto nie przykleiło się do dna patelni i nie skleiło się w jedną bryłę. Gotuj zupę i trzymaj na ogniu przez kolejne kilka minut. Próbujemy wystarczalności przypraw, w razie potrzeby dosalamy. Wyłącz ogień. Pozwól zupie parzyć pod pokrywką przez około 10 minut i podawaj.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g