Zupa Chłopska

bardzo prosta, szybka w przygotowaniu, pyszna i satysfakcjonująca zupa! Zupa o ciekawej nazwie "zatiruha" ma swoją historię. Uważa się, że to danie powstało na początku XV wieku, kiedy chłopi gotowali różnego rodzaju zupy warzywne, a aby były bardziej sycące i pożywne, dodawali do nich mąkę. Nazwa tej zupy wślizguje się w jedną bajkę, w której opowiada się o tym, że jedna kobieta pracowała w bogatej rodzinie – piekła chleb. I wróciła do domu po wyrabianiu ciasta na chleb z niemytymi rękami, w domu moczyła resztki ciasta z rąk w wodzie, aby użyć go do przygotowania zupy, aby nakarmić swoje dzieci. Może to tylko fikcja, ale najważniejsze jest to, że zupa "zatiruha" wykorzystuje okruchy mąki, co naprawdę sprawia, że danie jest bardziej satysfakcjonujące i pożywne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 5 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 47 % 7 g
73 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do zupy. Zupę można przygotować na mięsie lub innym bulionie, na chudy stół można również użyć wywaru warzywnego. Indyk myjemy, kroimy na kawałki, ponownie myjemy, wkładamy do rondla, napełniamy zimną wodą i podpalamy. Gdy bulion się zagotuje, usuń pianę utworzoną na powierzchni i kontynuuj gotowanie indyka na średnim ogniu, dodając trochę soli, pieprzu i liści laurowych. Gotuj przez około 20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie umyj, obierz i pokrój ziemniaki w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki myjemy i wrzucamy do garnka z mięsem z indyka. Kontynuuj gotowanie przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż ugotowaną cebulę i marchewkę na oleju, smaż je, aż cebula stanie się przezroczysta i marchewka będzie miękka. Smażenie warzyw wysyłamy do garnka z zupą. Gotuj przez kolejne 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. Dodaj szczyptę soli i żółtka z jednego jaja kurzego. Wymieszaj mieszaninę i zmiel ciasto rękami na okruchy. Nadmiar mąki lepiej przesiać przez sito, aby pozostały duże okruchy ciasta. To jest fuga.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spuść zaprawę do garnka z bulionem. Natychmiast wymieszaj, aby ciasto nie przykleiło się do dna patelni i nie skleiło się w jedną bryłę. Gotuj zupę i trzymaj na ogniu przez kolejne kilka minut. Próbujemy wystarczalności przypraw, w razie potrzeby dosalamy. Wyłącz ogień. Pozwól zupie parzyć pod pokrywką przez około 10 minut i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy