w kuchni rosyjskiej istnieje wiele przepisów na okroshki, podczas gdy klasyczny jest przygotowywany wyłącznie na kwasie chlebowym i domowej roboty. Tak kiedyś ugotowały to danie nasze babcie i prababki. Bardziej nowoczesna wersja z wymianą kwasu chlebowego na ryazhenka, kefir, jogurt, serwatka - to wszystko, jak mówią, odstępstwa od zasad. Jednak nikt nie twierdzi, że jest bez smaku))
pięć najczęściej używanych składników w przepisach to klasyczna okroshka:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
ogórki | 15 | 0.8 | 0.1 | 2.6 |
ziemniaki | 80 | 2 | 0.4 | 18.1 |
koperek | 38 | 2.5 | 0.5 | 6.3 |
szczypiorek | 19 | 1.3 | 0 | 4.6 |
śmietana | 210 | 2.8 | 20 | 3.2 |
oprócz wspomnianego napoju, skład klasycznej okroshki obejmuje: gotowane ziemniaki, mięso i jajka, świeże ogórki, rzodkiewki, zieloną cebulę, sól, pieprz i dużo świeżych ziół. Ponieważ życie we współczesnym świecie jest bardziej pośpieszne, postanowiono zastąpić gotowane mięso gotowaną kiełbasą. Jest szybszy, bardziej ekonomiczny i gdzieś jeszcze smaczniejszy. Ponownie, nikt nie twierdzi, że jeśli ktoś nagle ma ochotę zmienić klasykę, będzie to okrutna kara)) w naszej mocy i prawach jest zastąpienie jakichkolwiek produktów w tej zimnej zupie lub dodanie nowych.
proces przygotowania klasycznej okroshki jest prosty. Jajka i ziemniaki w mundurach gotuje się do miękkości. Obierz, pokrój w kostkę. Kroi się również ogórki, rzodkiewki i zioła. Wszystko miesza się w sałatkę, ale nie pieprzem ani solą. W tej świeżej formie suchy okroshka może być przechowywany znacznie dłużej. Wystarczy przenieść go do odpowiedniego pojemnika z szczelnie dopasowaną pokrywką. I w razie potrzeby napełnij talerze.
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów na klasyczną okroshkę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
klasyczna okroshka z octem | 2 h 45 min | 58 | +22 |
klasyczna okroshka z kiełbasą | 30 min | 59 | +350 |
klasyczna okroshka na serum | 1 h 30 min | 59 | +35 |
okroshka klasyczna na kefirze z kiełbasą jajkiem i ogórkami | 40 min | 62 | +275 |
okroshka klasyczna na majonezie | 4 h 30 min | 78 | +22 |
o talerzach. Mieszankę okroshki układa się w nich, soli i pieprzu do smaku. Wlać zimny kwas chlebowy. I dodaj łyżkę śmietany. Wszystko miesza się i podaje na zimno.
rzodkiewki i ogórki nie mogą być krojone,ale starte. Ponadto niektóre gospodynie domowe lubią wcierać żółtka w tłuczone ziemniaki i kroić tylko białka. Puree po zmieszaniu ze śmietaną.
nie jest źle dla smaku i zapachu, aby dodać gotową musztardę lub starty chrzan do okroshki (dla amatora).