skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki:
- mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości;
- gotuj ziemniaki w mundurkach;
- ugotuj jajka z kurczaka na twardo;
- groszek gotujemy we wrzącej wodzie przez 8 minut, kładziemy na sicie, pozwalamy wodzie spłynąć;
- myjemy pietruszkę i koperek.
teraz nadszedł czas, aby wszystko zmielić. Obierz ziemniaki i jajka, pokrój w małe kostki wraz z ogórkami. Drobno posiekaj pietruszkę i koperek. Pokrój zieloną cebulę razem z białą częścią. Wieprzowina jest również drobno posiekana, aby była proporcjonalna do pozostałych składników.
Połącz pokrojone składniki w jednym dużym rondlu (możesz w misce), dodaj zielony groszek i wyślij na zimno (do lodówki) na kilka godzin.
po 2-3 godzinach okroshkę można podać na stole. Podaje się go w specjalny sposób: natychmiast nakłada się porcję z patelni, a następnie dodaje majonez, sól, pieprz i serwatkę do smaku.
zimna zupa jest gotowa! Jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g