okroshka klasyczna na majonezie

pyszna okroshka o pikantnym smaku dla miłośników mięsa! Mój mąż jest jednym z tych, którzy nie jedzą okroshki z kiełbasą. Specjalnie dla niego gotuję okroshkę z wieprzowiną, doprawiam majonezem, co nadaje potrawie pikantny odcień. Tak, okazuje się bardzo smaczny i satysfakcjonujący, podoba mi się również ta opcja. Spróbuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 40 % 6 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

Przygotuj składniki:
- mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości;
- gotuj ziemniaki w mundurkach;
- ugotuj jajka z kurczaka na twardo;
- groszek gotujemy we wrzącej wodzie przez 8 minut, kładziemy na sicie, pozwalamy wodzie spłynąć;
- myjemy pietruszkę i koperek.

teraz nadszedł czas, aby wszystko zmielić. Obierz ziemniaki i jajka, pokrój w małe kostki wraz z ogórkami. Drobno posiekaj pietruszkę i koperek. Pokrój zieloną cebulę razem z białą częścią. Wieprzowina jest również drobno posiekana, aby była proporcjonalna do pozostałych składników.

Połącz pokrojone składniki w jednym dużym rondlu (możesz w misce), dodaj zielony groszek i wyślij na zimno (do lodówki) na kilka godzin.

po 2-3 godzinach okroshkę można podać na stole. Podaje się go w specjalny sposób: natychmiast nakłada się porcję z patelni, a następnie dodaje majonez, sól, pieprz i serwatkę do smaku.

zimna zupa jest gotowa! Jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy