Śledź pod futrem Mozaika

niezwykła porcja słynnej sałatki rozjaśni każdy stół. Od dawna chciałem zrobić śledzie według tego przepisu. I tak się stało. To jedna z najpiękniejszych sałatek w mojej kolekcji. Warzywa nie można zetrzeć, ale pokroić w małe kostki, wtedy wzór okaże się bardziej teksturowany. Możesz pokroić ziemniaki w kostkę i zetrzeć buraki i marchewki. Eksperymentuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 42 % 10 g
136 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 h

1. Ziemniaki, marchew i buraki umyć, ugotować w skórce. Ostudzić. Obierz i zetrzyj warzywa na grubej tarce w różnych naczyniach.
2. Żelatynę zalać 125 ml wody.
3. Filety śledziowe pokroić w drobną kostkę.
4. Żelatynę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
5. Połącz żelatynę z majonezem i wymieszaj.
6. Podziel żelatynę na 5 części i dodaj do warzyw i śledzia. Wymieszać.
7. Ułóż w formie warstwami: ½ buraki - ½ śledzie-marchew - pozostały śledź-Pozostałe buraki. Wlać resztę mieszanki majonezowo-żelatynowej na wierzch.
8. Umieść formę w lodówce na 3 godziny do zestalenia.
9. Przed podaniem wyjmij sałatkę z formy i pokrój na porcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy