Śledź pod futrem Mozaika
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Ziemniaki, marchew i buraki umyć, ugotować w skórce. Ostudzić. Obierz i zetrzyj warzywa na grubej tarce w różnych naczyniach.
2. Żelatynę zalać 125 ml wody.
3. Filety śledziowe pokroić w drobną kostkę.
4. Żelatynę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
5. Połącz żelatynę z majonezem i wymieszaj.
6. Podziel żelatynę na 5 części i dodaj do warzyw i śledzia. Wymieszać.
7. Ułóż w formie warstwami: ½ buraki - ½ śledzie-marchew - pozostały śledź-Pozostałe buraki. Wlać resztę mieszanki majonezowo-żelatynowej na wierzch.
8. Umieść formę w lodówce na 3 godziny do zestalenia.
9. Przed podaniem wyjmij sałatkę z formy i pokrój na porcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g