kiełbaski mleczne domowe

świetna i bardzo smaczna alternatywa dla produktu sklepowego! Od dawna nie kupujemy kiełbasek w sklepie, ale bardzo je kochamy, zwłaszcza dziecko. Znalazłem dobrą opcję-sam gotuję kiełbaski w domu. Okazuje się smaczny i nieszkodliwy. Te składniki wystarczą na 20 średniej wielkości kiełbasek.
@ rishk@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 7 % 2 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Przygotuj mięso mielone. Aby to zrobić, umyj mięso, osusz, pokrój na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa wraz z cebulą i czosnkiem. Przejście przez maszynę do mięsa kosztuje dwa razy, aby uzyskać maksymalną masę pasty.

2. Rozbij jajko na ugotowane mięso mielone, wlej mleko, dodaj miękkie masło, sól i pieprz, wymieszaj. Pokrój masło na kawałki, włóż do mięsa mielonego. Mieszać. Mięso mielone powinno być wystarczająco wilgotne, aby kiełbaski były soczyste.

3. Kładziemy folię spożywczą na stole i tworzymy kiełbaski (dla każdej - 2 łyżki.l mielone mięso), przekręcamy kiełbaski (potrzebujesz 2-3 warstw folii) i zawiązujemy węzły po obu stronach.

4. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, zagotuj. Zanurz kiełbaski we wrzącej wodzie i gotuj je przez 15 minut.

5. Smaż kiełbaski z obu stron na niewielkiej ilości oleju roślinnego, aż się zarumienią.

podawaj i traktuj rodzinę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy