skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj sos holenderski. Aby to zrobić, oddziel białka od żółtek, włóż białka do lodówki (przydadzą się do innych kulinarnych arcydzieł - na przykład bezy) i ubij żółtka blenderem, dodając sól, sok z cytryny i paprykę.
rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i dodaj do żółtek, ponownie ubij. Wlej sos do rondla i podgrzej w łaźni wodnej, ciągle mieszając trzepaczką. Gdy masa zacznie gęstnieć, usuń patelnię i natychmiast włóż ją do miski z zimną wodą, aby żółtka się nie zwijały. Schłodzony SOS wysyłamy do lodówki na 30 minut.
tosty przygotowujemy tosterem lub brązowiejemy z obu stron na patelni (bez dodawania oleju!)
gotuj jajka w koszulce. Aby to zrobić, wlej wodę do małego rondla, dodaj sól. Gdy woda się zagotuje, rozbij jajko do kubka (ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka), wymieszaj wodę łyżką i opuszczając kubek nisko nad wodą, szybkim ruchem wlej jajko do wrzącego wiru. Gotuj przez 2-3 minuty, a następnie rozłóż na serwetce, aby usunąć nadmiar wilgoci.
teraz zbieramy kanapki:
- rozłóż kawałek szynki na schłodzonych tostach, jajko w koszulce na wierzchu i zakończ pyszną konstrukcję sosem holenderskim.
podawaj na talerzu, dekorując posiekaną zieloną cebulą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g