jajka w koszulce Benedykta

wykwintna kanapka inspirowana kuchnią amerykańską! . Jajko Benedykta to wspaniała uczta na kawę lub herbatę, idealna na przyjazną rozmowę przy stole. Pomysł gotowania narodził się w Stanach Zjednoczonych Ameryki i stał się ulubieńcem wszystkich w Europie. Przygotuj i poczęstuj bliskich i przyjaciół!
tusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 50 % 19 g
węglowodany 26 % 10 g
255 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

najpierw przygotuj sos holenderski. Aby to zrobić, oddziel białka od żółtek, włóż białka do lodówki (przydadzą się do innych kulinarnych arcydzieł - na przykład bezy) i ubij żółtka blenderem, dodając sól, sok z cytryny i paprykę.

rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i dodaj do żółtek, ponownie ubij. Wlej sos do rondla i podgrzej w łaźni wodnej, ciągle mieszając trzepaczką. Gdy masa zacznie gęstnieć, usuń patelnię i natychmiast włóż ją do miski z zimną wodą, aby żółtka się nie zwijały. Schłodzony SOS wysyłamy do lodówki na 30 minut.

tosty przygotowujemy tosterem lub brązowiejemy z obu stron na patelni (bez dodawania oleju!)

gotuj jajka w koszulce. Aby to zrobić, wlej wodę do małego rondla, dodaj sól. Gdy woda się zagotuje, rozbij jajko do kubka (ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka), wymieszaj wodę łyżką i opuszczając kubek nisko nad wodą, szybkim ruchem wlej jajko do wrzącego wiru. Gotuj przez 2-3 minuty, a następnie rozłóż na serwetce, aby usunąć nadmiar wilgoci.

teraz zbieramy kanapki:
- rozłóż kawałek szynki na schłodzonych tostach, jajko w koszulce na wierzchu i zakończ pyszną konstrukcję sosem holenderskim.

podawaj na talerzu, dekorując posiekaną zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy