Szurpa z baraniny po uzbecku

Zachwyć swoich krewnych obfitą zupą w języku uzbeckim! Uzbecki shurpa idealnie wpasuje się w menu każdego lunchu. Aromatyczny i bardzo smaczny, zwykle gotowany w terenie. I proponuję przepis na shurpa na kuchence-okazuje się nie mniej apetyczny!
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 32 % 8 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

pokrój marchewkę, cebulę i seler w duże kostki.

w głębokim kotle rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim jagnięcinę, po pokrojeniu na kawałki. Po 5 minutach dodaj cebulę, smaż trochę i dodaj marchewkę z selerem.

Wprowadzamy koncentrat pomidorowy i wodę-tak, aby płyn pokrywał zawartość kotła. Po ugotowaniu gotuj zawartość na małym ogniu przez pół godziny.

ziemniaki kroimy na duże kawałki i wysyłamy do kotła. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. 5 minut przed końcem gotowania dodaj liść laurowy i pieprz, nie zapomnij o soli.

podawaj na stole, dekorując świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy