skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj roztwór soli. Aby to zrobić, zagotuj wodę i dodaj do niej sól.
myjemy skórki cebuli i wysyłamy do roztworu soli. Niech gotuje się przez 10 minut, aż płyn nada kolor.
gdy roztwór stanie się brązowawy, włóż do niego smalec i gotuj przez 8-10 minut. Następnie usuń tłuszcz, osusz ręcznikami papierowymi.
na małym płaskim talerzu wymieszaj przyprawy i zioła i drobno posiekaj czosnek. Wykonujemy kilka głębokich nacięć na kawałku smalcu i dokładnie pocieramy czosnkiem i mieszanką przypraw.
powstały złoty pachnący kawałek smalcu zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do zamrażarki na 24 godziny.
po określonym czasie można spożywać produkt. Pokrój smalec na plastry, po odczekaniu, aż osiągnie temperaturę pokojową.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g