domowe kiełbaski z indyka
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj filety pod bieżącą wodą, posiekaj blenderem (lub możesz przejść przez maszynę do mięsa).
2. Dodaj mleko, sól i pieprz do powstałego mięsa mielonego, rozbij jajko. Wymieszać.
3. Wytnij prostokąty z folii spożywczej, na których połóż mięso mielone (kilka łyżek na każdą), zawiń, nadając kiełbasie pożądany kształt, przymocuj do krawędzi (najłatwiej zawiązać węzeł).
4. Gotuj przez 10 minut we wrzącej osolonej wodzie. Następnie możesz podawać kiełbaski lub na przykład grillować.
podawaj z dodatkiem makaronu, ziemniaków, ryżu lub po prostu z sałatką warzywną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g