Barszcz klasyczny ze smalcem, wołowiną i ziemniakami

obiad oparty na ukraińskiej kuchni narodowej. Barszcz to dobrze znane, smaczne i satysfakcjonujące danie. Dzielę się klasycznym przepisem, według którego każdy może ugotować barszcz i cieszyć się pięknym rezultatem.
enlikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 50 % 5 g
53 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

1. Wybierz ulubioną patelnię o odpowiedniej objętości, wlej wodę, rozłóż wstępnie umyte mięso. Gotuj bulion mięsny przez 2 godziny.
2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Szynkujemy kapustę. Obierz marchewki, zetrzyj na tarce, zrób to samo z korzeniem pietruszki i burakami (starte buraki podlewamy octem, mieszamy).
3. Rozpuść smalec na patelni, rozłóż buraki, dodaj cukier i koncentrat pomidorowy. Dusić buraki do miękkości.
4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
5. Smalec wieprzowy, czosnek i pietruszka są mielone za pomocą blendera.
6. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso i wysyłamy ziemniaki do gotowania.
7. Po 10 minutach dodaj kapustę.
8. Cebulę, korzeń pietruszki i marchewkę smażymy na maśle, aż uzyskamy złoty kolor, a następnie razem z burakami wysyłamy je do bulionu.
9. Mięso kroimy w kostkę, wkładamy do barszczu wraz z groszkiem pieprzowym i liśćmi laurowymi (mięso dodaje się 5 minut po smażonych warzywach).
10. Po 7 minutach dodaj smalec z czosnkiem, solą, gotuj przez kolejne 3 minuty.

wszystko, barszcz jest gotowy! Pozostaje wytrzymać 20-30 minut pod pokrywką i można go podać. Podawaj Barszcz doprawiony kwaśną śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy