skład / składniki
metoda gotowania
1. Wybierz ulubioną patelnię o odpowiedniej objętości, wlej wodę, rozłóż wstępnie umyte mięso. Gotuj bulion mięsny przez 2 godziny.
2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Szynkujemy kapustę. Obierz marchewki, zetrzyj na tarce, zrób to samo z korzeniem pietruszki i burakami (starte buraki podlewamy octem, mieszamy).
3. Rozpuść smalec na patelni, rozłóż buraki, dodaj cukier i koncentrat pomidorowy. Dusić buraki do miękkości.
4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
5. Smalec wieprzowy, czosnek i pietruszka są mielone za pomocą blendera.
6. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso i wysyłamy ziemniaki do gotowania.
7. Po 10 minutach dodaj kapustę.
8. Cebulę, korzeń pietruszki i marchewkę smażymy na maśle, aż uzyskamy złoty kolor, a następnie razem z burakami wysyłamy je do bulionu.
9. Mięso kroimy w kostkę, wkładamy do barszczu wraz z groszkiem pieprzowym i liśćmi laurowymi (mięso dodaje się 5 minut po smażonych warzywach).
10. Po 7 minutach dodaj smalec z czosnkiem, solą, gotuj przez kolejne 3 minuty.
wszystko, barszcz jest gotowy! Pozostaje wytrzymać 20-30 minut pod pokrywką i można go podać. Podawaj Barszcz doprawiony kwaśną śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g