każda gospodyni domowa ma klasyczny barszcz na swój sposób, bez względu na to, jakie przepisy są używane. Zobacz różne opcje jego przygotowania i wybierz najlepszy dla siebie. Oprócz różnych zestawów produktów stosuje się kilka opcji ich przygotowania, a także kolejność zakładek w procesie gotowania. Oczywiście nie obywa się bez kulinarnej "magii" - w końcu każdy kucharz wkłada kawałek swojego wysiłku w danie. Dlatego uzyskuje się różne smaki w dokładnie tych samych przepisach.
jest podstawowy zestaw niezbędnych składników barszczu klasycznego:
- burak;
- kapusta;
- marchew;
- cebula.
bardzo często używa się ziemniaków, chociaż czasami szefowie kuchni wolą gotować bez nich. Dodaje się również słodką paprykę, zioła, pomidory. Najważniejsze jest, aby zachować odpowiednie proporcje: kapusta i buraki powinny zajmować około dwa do trzech razy więcej objętości niż inne warzywa.
ważną częścią klasycznego barszczu jest bulion. Tradycyjnie używa się do tego kilku rodzajów mięsa. To wołowina, wieprzowina i kurczak.
pięć najczęściej używanych składników w barszczu klasycznym:
bardzo ważne jest, aby podczas gotowania barszczu przestrzegać kolejności układania warzyw.
- na początku przygotuj bulion. Mięso gotuje się przez dwie lub trzy godziny z przyprawami.
- buraki są wstępnie przetwarzane, aby zachować swój kolor. Jest smażony na patelni, pieczony, gotowany w skórce z dodatkiem kwasu.
- ułóż warzywa w następującej kolejności: kapusta, ziemniaki, papryka, smażona cebula i marchew, pasta pomidorowa, przygotowane buraki.
- możesz zmienić kolejność zakładek, aby kapusta była chrupiąca, jeśli umieścisz ją pod koniec gotowania. Jedyną zasadą jest to, że ziemniaki są umieszczane przed wprowadzeniem kwasu, w przeciwnym razie nie zostaną ugotowane.
pięć najszybszych przepisów na barszcz:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Burak na kefirze klasyczna zimna zupa | 30 min | 56 | +394 |
Barszcz klasyczny z kurczakiem | 50 min | 71 | +128 |
gorący burak klasyczny z mięsem | 1 h | 123 | +260 |
klasyczny barszcz na zimno z gotowanymi burakami i blatami | 1 h 20 min | 36 | +102 |
Barszcz klasyczny z wieprzowiną | 1 h 50 min | 150 | +81 |
każda gospodyni ma swoje sekrety gotowania pysznego barszczu. Oto najciekawsze z nich:
- aby uzyskać bogatszy smak, dodaj trochę cukru do buraków przed duszeniem;
- kilka plasterków jabłka, odrobina musztardy doda pikanterii;
- podaje Barszcz klasyczny ze śmietaną i pampuszkami czosnkowymi.