skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować klasyczny barszcz z wołowiną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do barszczu. Aby uzyskać bogatszy bulion, lepiej weź wołowinę na kości. Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Aby zapobiec brązowieniu bulw, zalej je wodą podczas gotowania bulionu.
Krok 2:
Wyczyść cebulę. Używam całej żarówki i wyrzucam na sam koniec gotowania. Ale ogólnie w barszczu cebula jest dodawana do smażenia z burakami i marchewką. Należy go pokroić w drobną kostkę. I możesz użyć dwóch cebul naraz-jednej do bulionu, a drugiej do smażenia.
Krok 3:
Opłucz wołowinę i włóż do rondla wraz z całą cebulą (jeśli nie dodajesz cebuli do smażenia). Wlej wodę i umieść garnek na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie gotowe, około godziny, usuwając pianę. Czas gotowania zależy od wielkości kawałka mięsa, części tuszy i wieku zwierzęcia.
Krok 4:
Podczas gotowania bulionu pokrój ziemniaki w średnią kostkę.
Krok 5:
Uwolnij główkę kapusty z najwyższych liści, Wytnij łodygę. Drobno posiekaj kapustę.
Krok 6:
Wyjmij mięso z bulionu, ostudź i pokrój na małe kawałki.
Krok 7:
Dodaj posiekaną kapustę i ziemniaki do bulionu. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Krok 8:
Przygotuj niezbędne składniki do smażenia. Jak zrobić smażenie? Przygotuj dla niej jedzenie. Buraki i marchewki umyć i obrać. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem lub 1-2 świeżymi pomidorami. Jeśli używasz świeżych pomidorów, usuń z nich skórę. Aby to zrobić, przeciąć krzyż na krzyżu, oparzyć wrzącą wodą, a następnie włożyć do zimnej wody. Po tym skóra będzie bardzo łatwa do usunięcia. Następnie zetrzyj miąższ na drobnej tarce.
Krok 9:
Zetrzyj buraki na grubej tarce.
Krok 10:
Zetrzyj również marchewki na grubej tarce.
Krok 11:
Na patelni rozgrzej olej roślinny na małym ogniu. Ułóż marchewki, buraki i koncentrat pomidorowy. Jeśli używasz cebuli do smażenia, musisz dodać ją wraz ze wszystkimi warzywami.
Krok 12:
Smażyć na małym ogniu przez 5-7 minut, mieszając.
Krok 13:
Przenieś pieczeń na patelnię i wymieszaj. Barszcz natychmiast nabierze jasnego rubinowego koloru. Kluczem do pięknego jasnego czerwonego barszczu jest kolor samych buraków, a także Czas gotowania. Jeśli buraki są duszone przez długi czas, a następnie gotowane, stają się przezroczyste, a Barszcz nabiera bladego czerwonego koloru. Ważne są również proporcje buraków i wody: jeśli jest dużo wody, a buraki są małe, to nie wystarczy, aby odpowiednio pomalować cały bulion.
Krok 14:
Włóż wołowinę do garnka. Wlej ocet. Ocet można zastąpić sokiem z 1/2 cytryny lub 1/2 łyżeczki.kwas cytrynowy. W każdym razie konieczne jest dodanie kwasu do barszczu: dzięki temu jego jasny kolor jest zachowany, a sam Barszcz nabiera lekkiej kwasowości. Dodaj liście laurowe, sól i pieprz. Wymieszaj ponownie i gotuj, aż warzywa będą gotowe, około 10-15 minut.
Krok 15:
Ząbki czosnku obierz i przepuść przez prasę.
Krok 16:
Dopraw Barszcz posiekanym czosnkiem i zdejmij patelnię z ognia. Zwykle zostawiam patelnię na chłodzącym palniku.
Krok 17:
Przykryj garnek pokrywką i pozostaw barszcz na 10-15 minut. Następnie wlej do talerzy i podawaj ze śmietaną i brązowym chlebem. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g