Schulum z jagnięciny w domu

niesamowicie aromatyczna, pyszna i satysfakcjonująca zupa! Jagnięcina shulum ma orientalne pochodzenie. Bez przesady można go nazwać balsamem na żołądek! Bogaty, bogaty bulion o jasnym smaku warzyw nasyci i doda wigoru.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować jagnięcinę w domu, potrzebujesz przede wszystkim mięsa młodego barana i warzyw z ziołami. Proponuję opcję zupy, w której obok zwykłych ziemniaków, marchwi, cebuli, papryki dodaje się również bakłażana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Shulum najlepiej gotować w grubościennym garnku lub w kotle. Tak więc umyj mięso pod bieżącą wodą i włóż do kotła, dodaj jedną małą cebulę i łodygę selera. Cebuli nie można obrać, ale należy ją równie dobrze umyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij kocioł trzema litrami wody i wyślij do silnego ognia. W momencie gotowania tworzy się piana, należy ją usunąć łyżką, dodać sól do mięsa, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować jagnięcinę pod zamkniętą pokrywką przez około dwie godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj resztę warzyw. Obierz cebulę, marchewkę, ziemniaki i czosnek. Usuń łodygę i nasiona z papryki, odetnij "ogon" z bakłażana. Umyj obrane warzywa, pomidory i zioła. Pokrój ziemniaki na bardzo duże kawałki, niektóre bulwy można pozostawić w całości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój paprykę w duże paski, a marchewki w pierścienie. Lepiej jest używać papryki w różnych kolorach, aby shulum wyglądał jaśniej i bardziej apetycznie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój bakłażana najpierw w pierścienie, a następnie każdy kawałek na dwie lub cztery części. Cebulę pokroić w pióra, a pomidory w plasterki lub połówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dwóch godzinach rozpal ogień pod kotłem do maksimum. Wyślij ziemniaki i bakłażany do bulionu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po ugotowaniu dodaj marchewkę, cebulę i paprykę do zupy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po pięciu minutach wyślij pomidory do kotła. Zmniejsz ogień ponownie do minimum i gotuj shulum pod zamkniętą pokrywką przez co najmniej trzydzieści minut. Powinieneś skupić się na ziemniakach, powinien się lekko rozpadać po naciśnięciu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj czosnek i zioła. Pietruszka i kolendra są idealne z ziół, możesz użyć jednej rzeczy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij czosnek, zioła i zirę do gotowego shulum, zwiększ ogień do maksimum. Po ugotowaniu usuń shulum z pieca, przykryj i pozwól mu parzyć przez co najmniej pół godziny. Posyp zupę ziele angielskie do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jeśli masz okazję ugotować shulum w naturze na ognisku, zrób to. Zapach mgły doda magicznego smaku i aromatu bogatej zupie. Warzywa można wrzucić do dużego kotła w całości, aby zachowały swój smak tak bardzo, jak to możliwe.

możesz również dodać ostrą papryczkę chili do gotowego shulum lub wlać porcję szczypty mielonej ostrej papryki do każdego talerza.

zupy jagnięce najlepiej podawać na gorąco, a po pewnym czasie zaleca się wypicie herbaty. Nie pij tłustej i bogatej shulum zimną wodą, może to wywołać ból brzucha.

jagnięcina świetnie komponuje się z kolendrą. Możesz go dodać podczas serwowania na każdym talerzu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy