klasyczna sałatka z kurczaka z ananasem

goście na wyciągnięcie ręki? Gotuj szybko i łatwo! Piękne i smaczne! Klasyczna sałatka z kurczaka z ananasem zajmie 30 minut. Zamiast gotowanego kurczaka możesz wziąć smażonego lub wędzonego-będzie nowy smak. Sałatkę można układać warstwami lub mieszać. A słoneczna żółta kukurydza rozjaśni go i rozweseli!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 17 % 5 g
171 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę z kurczaka z ananasem? Przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na pół. W razie potrzeby posolić kurczaka. Ale jest to opcjonalne, ponieważ w majonezie jest już wystarczająco dużo soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż filety i smaż na dużym ogniu przez około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej 40 ml wrzącej wody i gotuj filety pod przykryciem przez kolejne 5-6 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić gotowy filet z kurczaka i pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka ugotować na twardo (gotować 8-10 minut po ugotowaniu), schłodzić, obrać. Oddziel żółtka od białek i zetrzyj osobno na średniej tarce do różnych misek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ananasy wyjąć z syropu, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Jeśli ananasy są zbyt wodniste, lekko je wyciśnij.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spuść płyn z kukurydzy w puszkach, osusz ziarna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania o średnicy od 16 do 20 cm i ułóż sałatkę warstwami. Najpierw ułóż smażony filet z kurczaka i polej majonezem. Dla wygody przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż ananasy w puszkach na kurczaku, a także polej majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie możesz rozłożyć całą kukurydzę. Noah podzieliła kukurydzę na pół. Część ułożona na ananasach. Majonez jest tutaj opcjonalny-kukurydza jest już soczysta, zwłaszcza że warstwa jest bardzo cienka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie rozłóż starte białka i zrób siatkę majonezu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż starte żółtka na białkach, a także polej majonezem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Możesz teraz równomiernie rozprowadzić pozostałą kukurydzę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ostatnia warstwa to tarty ser. Nie trzeba go podlewać majonezem. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę, aby schłodzić i namoczyć. Jeśli zostawisz go na dłużej, dokręć górną część pierścienia folią spożywczą, aby Góra się nie zacierała.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pierścień Do Gotowania zdejmij i podawaj sałatkę do stołu, dekorując górę kukurydzą, ananasem i ziołami. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

ta sałatka jest idealna na świąteczny stół. Ale jeśli przygotowujesz go na codzienny lunch lub kolację i nie masz czasu, aby zawracać sobie głowę układaniem sałatki warstwami, możesz po prostu połączyć wszystkie składniki w salaterce, doprawić majonezem i wymieszać.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy