skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę z kurczaka z ananasem? Przygotuj niezbędne składniki. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na pół. W razie potrzeby posolić kurczaka. Ale jest to opcjonalne, ponieważ w majonezie jest już wystarczająco dużo soli.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż filety i smaż na dużym ogniu przez około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
Krok 4:
Następnie wlej 40 ml wrzącej wody i gotuj filety pod przykryciem przez kolejne 5-6 minut.
Krok 5:
Schłodzić gotowy filet z kurczaka i pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Jajka ugotować na twardo (gotować 8-10 minut po ugotowaniu), schłodzić, obrać. Oddziel żółtka od białek i zetrzyj osobno na średniej tarce do różnych misek.
Krok 7:
Ananasy wyjąć z syropu, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Jeśli ananasy są zbyt wodniste, lekko je wyciśnij.
Krok 8:
Spuść płyn z kukurydzy w puszkach, osusz ziarna.
Krok 9:
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 10:
Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania o średnicy od 16 do 20 cm i ułóż sałatkę warstwami. Najpierw ułóż smażony filet z kurczaka i polej majonezem. Dla wygody przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę.
Krok 11:
Ułóż ananasy w puszkach na kurczaku, a także polej majonezem.
Krok 12:
Następnie możesz rozłożyć całą kukurydzę. Noah podzieliła kukurydzę na pół. Część ułożona na ananasach. Majonez jest tutaj opcjonalny-kukurydza jest już soczysta, zwłaszcza że warstwa jest bardzo cienka.
Krok 13:
Następnie rozłóż starte białka i zrób siatkę majonezu.
Krok 14:
Rozłóż starte żółtka na białkach, a także polej majonezem.
Krok 15:
Możesz teraz równomiernie rozprowadzić pozostałą kukurydzę.
Krok 16:
Ostatnia warstwa to tarty ser. Nie trzeba go podlewać majonezem. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę, aby schłodzić i namoczyć. Jeśli zostawisz go na dłużej, dokręć górną część pierścienia folią spożywczą, aby Góra się nie zacierała.
Krok 17:
Pierścień Do Gotowania zdejmij i podawaj sałatkę do stołu, dekorując górę kukurydzą, ananasem i ziołami. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ta sałatka jest idealna na świąteczny stół. Ale jeśli przygotowujesz go na codzienny lunch lub kolację i nie masz czasu, aby zawracać sobie głowę układaniem sałatki warstwami, możesz po prostu połączyć wszystkie składniki w salaterce, doprawić majonezem i wymieszać.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g