gniazda z grzybami

pyszna i piękna kolacja z makaronem w krótkim czasie! Te gniazda grzybów przygotowują się szybko i łatwo. Przepis jest dobry, ponieważ można go zmienić według własnych upodobań: oprócz grzybów dodaj inne warzywa, ser, zioła. Okazuje się, że jest to proste, ale satysfakcjonujące danie na rodzinny obiad lub kolację.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 69 % 25 g
182 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować gniazda z grzybami? Przygotuj produkty do nadzienia. Zamiast pieczarek możesz wziąć inne grzyby jadalne. Być może będziesz musiał je ugotować przed smażeniem (zwłaszcza jeśli masz grzyby leśne). Odpowiednie są również mrożone i suszone. Czosnek niedźwiedzi można zastąpić szpinakiem. Lub całkowicie go usuń, dodając ser do nadzienia. Weź soczyste, dojrzałe warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pieczarki opłucz, osusz i pokrój w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj warzywa i zioła, osusz. Pomidory pokroić w drobną kostkę, paprykę pokroić w małe paski, drobno posiekać dziki czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni (mam jedną łyżkę oliwy z oliwek). Umieść pieczarki na patelni i smaż je przez około 3 minuty, mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przyprawy i sól do grzybów, gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do grzybów ułożyć pokrojone pomidory i paprykę. Wymieszać. Dusić wszystko razem przez około 10 minut, aż papryka się ugotuje. Czas wskazuję w przybliżeniu - zawsze musisz skupić się na swoim piecu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść Czosnek niedźwiedzi na patelni z innymi warzywami. Wymieszać. Dusić wszystko razem przez 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zajmij się robieniem makaronu. Mam gotowe surowe gniazda z lashpy jajecznej. Możesz wziąć gniazda z klasycznych makaronów - cienkich lub grubszych. Możesz także samodzielnie tworzyć gniazda z gotowanego spaghetti.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagotuj wodę w rondlu, dodaj sól i 1 łyżkę oliwy z oliwek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie włóż gniazda do wrzącej wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj gniazda na wolnym ogniu przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Aby uzyskać dokładniejsze gotowanie, skorzystaj z instrukcji na opakowaniu makaronu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie, uważając, aby nie uszkodzić, przenieś gniazda na talerze. Wewnątrz każdego gniazda umieść 1-2 łyżki nadzienia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Skrop naczynie oliwą z oliwek i podawaj.

na samym początku mojej fascynacji fotografią żywności robiłem w piekarniku gniazda makaronu z mięsem mielonym i pomidorami. Pomimo tego, że podobało mi się to danie, nie zrobiłem więcej takich potraw. Ale jest bardzo wygodny - jednocześnie przygotowuje się zarówno przystawkę, jak i nadzienie. Z makaronu do tego dania nadają się Klasyczne makarony, a także makaron jajeczny w postaci gniazd.

jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Czeremcha - 35   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Gniazdo makaronu - 346   kcal/100g

Podobne przepisy