Poncz alkoholowy klasyczny

przyjemny smak, lekka nuta alkoholowa-pokonajmy przeziębienie! Poncz jest zwykle pijany, gdy za oknem panuje zła pogoda i przeziębienie. Podaje się go w specjalnych naczyniach i na gorąco. Spodoba ci się! Ale ten pachnący i zdrowy napój jest przyjemny i podawany na świąteczny stół. Dzieci, oczywiście, napój jest przeciwwskazany!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
44 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw odmierz zaparzacz do herbaty, tj. herbata liściasta. A potem dodaj przyprawy wskazane w przepisie lub które kochasz ty i ten, którego będziesz traktować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej wodę, ale nie do stanu wrzącej wody. Musimy zalać wodą herbatę i przyprawy. Po przykryciu pokrywką czekamy, aż herbata się zaparzy. Zwykle trwa kwadrans.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie odetnij kilka plasterków cytryny w wybranym przez Ciebie formacie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podnieś pokrywkę, ponieważ herbata została zaparzona. Oto jest-piękny, pachnący.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Naszym zadaniem jest wygodne odcedzenie herbaty, aby była czysta i przejrzysta. Dobrze byłoby użyć drobnego Sitka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A teraz robimy wszystko po kolei i szybko. Po pierwsze, odmierz rum i wyślij go do rondla z herbatą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odmierz cukier i dodaj go do mieszanki herbaty i rumu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Potrzebujemy teraz soku z cytryny. Wyciśnij go w wygodny sposób do rondla lub osobno, a następnie dodaj go tutaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszanka ponczu jest gotowa. Wymieszaj i gotuj przez kwadrans, usuwając ogień do minimum, dosłownie dławiąc, nie pozwalając mu się zagotować. Na koniec połóż plasterki cytryny i podawaj, aż napój ostygnie!

i więcej porad

do tradycyjnego ponczu przygotowuje się 5 składników, są to rum, cukier, gorąca woda, cytryna, herbata i przyprawy. A jeśli chcesz, dodaj do niego wszystko, co lubisz-pomarańczę, kiwi itp.

możesz wziąć dowolną herbatę, najważniejsze jest liść.

Poncz jest podawany nie tylko na gorąco, ale także na gorąco i na zimno.

możesz wlać cukier bezpośrednio do gorącej wody i po rozpuszczeniu dodać go do mieszanki. Cukry mogą być większe niż w przepisie, jeśli na przykład liczba cytryn zostanie zwiększona lub do cytryn dodano kiwi lub inne kwaśne owoce, co dało więcej kwasu napojowi.

cukier można, a nawet należy zastąpić miodem.

wybierając Rum, nie staraj się brać drogich lub tanich marek.

Rum można wziąć zarówno ciemny, jak i jasny.

do rumu można dodawać soki i inny alkohol-brandy, piwo itp.

lepiej podawać poncz w specjalnym naczyniu, które utrzymuje ciepło przez długi czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Karkade - 11   kcal / 100g

Podobne przepisy