skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw odmierz zaparzacz do herbaty, tj. herbata liściasta. A potem dodaj przyprawy wskazane w przepisie lub które kochasz ty i ten, którego będziesz traktować.
Krok 2:
Podgrzej wodę, ale nie do stanu wrzącej wody. Musimy zalać wodą herbatę i przyprawy. Po przykryciu pokrywką czekamy, aż herbata się zaparzy. Zwykle trwa kwadrans.
Krok 3:
W międzyczasie odetnij kilka plasterków cytryny w wybranym przez Ciebie formacie.
Krok 4:
Podnieś pokrywkę, ponieważ herbata została zaparzona. Oto jest-piękny, pachnący.
Krok 5:
Naszym zadaniem jest wygodne odcedzenie herbaty, aby była czysta i przejrzysta. Dobrze byłoby użyć drobnego Sitka.
Krok 6:
A teraz robimy wszystko po kolei i szybko. Po pierwsze, odmierz rum i wyślij go do rondla z herbatą.
Krok 7:
Następnie odmierz cukier i dodaj go do mieszanki herbaty i rumu.
Krok 8:
Potrzebujemy teraz soku z cytryny. Wyciśnij go w wygodny sposób do rondla lub osobno, a następnie dodaj go tutaj.
Krok 9:
Mieszanka ponczu jest gotowa. Wymieszaj i gotuj przez kwadrans, usuwając ogień do minimum, dosłownie dławiąc, nie pozwalając mu się zagotować. Na koniec połóż plasterki cytryny i podawaj, aż napój ostygnie!
i więcej porad
do tradycyjnego ponczu przygotowuje się 5 składników, są to rum, cukier, gorąca woda, cytryna, herbata i przyprawy. A jeśli chcesz, dodaj do niego wszystko, co lubisz-pomarańczę, kiwi itp.
możesz wziąć dowolną herbatę, najważniejsze jest liść.
Poncz jest podawany nie tylko na gorąco, ale także na gorąco i na zimno.
możesz wlać cukier bezpośrednio do gorącej wody i po rozpuszczeniu dodać go do mieszanki. Cukry mogą być większe niż w przepisie, jeśli na przykład liczba cytryn zostanie zwiększona lub do cytryn dodano kiwi lub inne kwaśne owoce, co dało więcej kwasu napojowi.
cukier można, a nawet należy zastąpić miodem.
wybierając Rum, nie staraj się brać drogich lub tanich marek.
Rum można wziąć zarówno ciemny, jak i jasny.
do rumu można dodawać soki i inny alkohol-brandy, piwo itp.
lepiej podawać poncz w specjalnym naczyniu, które utrzymuje ciepło przez długi czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Karkade - 11 kcal / 100g